A paradicsom világszerte az egyik legkedveltebb zöldségnövény. Amerika felfedezői hozták be Európába, őshazája Peru.
A PARADICSOM TÁPANYAGTARTALMA:
C-vitamin 24,2 mg, karotin 0,82 mg, E-vitamin 0,49 mg. Ásványi anyagtartalma
közül a kálium (294 mg), magnézium (20 mg), kalcium (14 mg), nátrium (6,3 mg) emelhető ki. A paradicsomban található a rákmegelőzésben betöltött szerepéről ismert likopin nevű antioxidáns. Számtalan fajtájának változékonyságát a bogyók mérete, színe, alakja adja. A legtöbb fajta piros
színű, a benne lévő likopin, illetve béta karotin mennyiségétől függően. Az érett piros paradicsomban benne van a nyár minden íze, frissessége. A saláták nélkülözhetetlen összetevője, díszítője.
Egy szép, nagy paradicsomot kivájunk és ebbe tehetjük a köretet: rizst, kölest, tarhonyát, vagy a hidegtálak összetevőjét: sajtkrémet, tormakrémet, túrókrémet
stb.
A paradicsomot a kozmetikusok is ajánlják, a benne lévő enyhe savak jótékony hatásúak, így remek arctisztító pakolás. Hatásos vértisztító, vértolulást
oszlató, vesetisztító, erősítő szer, amely a vértisztító és soványító kúrák elengedhetetlen kelléke és a változó korban lévő hölgyek számára különösen
ajánlott.
A paradicsomot eltehetjük télire, ledarálva a mélyhűtőbe, ezzel jól ízesíthetjük
ételeinket. Befőzhetjük paradicsomlének különféle ízesítéssel, fűszerezéssel. Bele tehetünk olívabogyót, bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, zellerzöldet, rozmaringot, koriandert, őrölt köménymagot, szerecsendiót, gyömbért. Hozzáadott anyagként is kedvelt lecsónak, vagy zöldséges lecsónak eltenni. Készíthetünk töklecsót, padlizsános, cukkinis, sütőtökös, zelleres, uborkás, sárgarépás lecsót, ízlésünknek megfelelően.
Lettner Annamária
dietetikus