A hónap zöldsége, a tök

  •  
  •  
  •  

A főzőtök nagyon értékes tápanyagokat tartalmaz, mint a C- és B-vitamin, béta-karotin, mangán, réz, cink és nátrium. A tökben az ásványi anyagok elosztása megfelelő, ezek segítik a kalcium beépülését, a csontritkulás megelőzésében is hatásos. Csonttörés esetén hamarabb várható a gyógyulás, ha naponta háromszor fél pohár töklevet megiszunk.

A friss tök levében lévő szerves nátriumot a máj jól tudja értékesíteni, valamint emeli a vér sótartalmát, ezáltal csökken a vércukortartalom. A hiperaktív gyermekeknek a szerves só adagolása ilyen formában a legjobb gyógyszer. Hőségben vagy nagy fizikai aktivitásnál magas víztartalma és szerves nátriumsó-tartalma kedvező hatású.

Krónikus fáradtság esetén a zsenge tököt héjastól kicentrifugáljuk, és egyharmad rész vizet, egyharmad rész paradicsomlevet adunk hozzá. Evés közben fogyasztjuk.

A tökfélékhez tartozik a csillagtök (patisszon). Tápanyagtartalma és felhasználása hasonló, mint a főzőtöké, nyersen és főzve is.

A cukkini egyre kedveltebb tökféle. Egész évben beszerezhető, alacsony az energiatartalma, de sok ásványt (mangán, kálium, foszfor) és C-vitamint, béta-karotint, folsavat tartalmaz.

Minden zöldség nyersen fogyasztva a legértékesebb! A tököt és a cukkinit is különféle salátákba tehetjük, többféle formában: lereszelve, csíkozva, vékonyan szeletelve vagy kockára vágva. Majonézes salátákhoz vagy krémekhez alkalmazhatjuk.


Receptajánlat

Diós, cukkinis penne

Fél dl olívaolajon kissé megpirítunk 5 dkg diót. Hozzápirítunk 1 db reszelt héjas cukkinit. Fél kg pennetésztát kifőzünk és hozzákeverjük. Reszelt sajttal tálaljuk.
A tökfélékből készíthetünk főzeléket, levest, mártást, fasírtot, vagy töltött, rakott, lecsós, illetve rántott formában készíthetjük. Sült tésztákhoz, süteményekhez is jól alkalmazható.

Lettner Annamária dietetikus