A zöldborsó finom, édeskés ízével, sokféle felhasználhatóságával nagyon kedvelt ételalapanyag. Magas tápanyagtartalom jellemzi, sok benne a vitamin, a klorofill, a fehérje, és a rost.
Tavasszal már mindenki várja a zöldborsólevest vajgaluskával és friss leveszöldségekkel. Ilyenkor az apró szemű zöldborsó jelenik meg először a piacon. A zsenge zöldborsó héjából is tehetünk a levesbe vagy a főzelékbe.
Szívesen főzzük levesnek, és más zöldséglevesekhez is adjuk.
A zöldborsófőzelék kedvelt étel a gyerekeknek is. Dúsíthatjuk tejjel, tejszínnel, vagy sárgarépával, kukoricával együtt főzhetjük a főzeléket.
A köreteknél is jól felhasználható, mint a zöldborsós rizs, köles, burgur, hajdina, quinoa, kuszkusz, galuska, vagy rakott burgonyához.
A majonézes salátáknál is színesíti az ételt.
Önállóan, párolt köretként is tálalhatjuk, szinte bármilyen feltét mellé.
Készíthetünk feltéteket: zöldborsós tokányt, vagdaltat, rizottót, vagy zöldborsópörköltet. A tojásételekhez is jól illik, például: zöldborsós tojásomlett, rántotta.
A hidegtálaknál is belekeverhetjük a krémekbe: sajtkrém, tojáskrém, túrókrém, májkrém, amivel megtöltünk paradicsomot, zöldpaprikát, uborkát stb.
Zöldborsós ínyenc saláta
2 csésze zöldborsót kissé megpárolunk 1 evőkanál olívaolajon. Elkészítjük a majonézes salátaalapot: 4 evőkanál olívaolaj, 1 tojás, fél citrom leve és reszelt héja, 1 kiskanál reszelt torma, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál porcukor turmixolt keverékét 2 dl tejföllel, 1 dl tejszínnel simára keverünk. Beleforgatjuk a párolt zöldborsót, 1 csomag vágott petrezselymet, 15 dkg kockára vágott ementáli sajtot. Tetejét reszelt sárgarépával vagy felezett koktélparadicsommal díszítjük.
Lettner Annamária dietetikus