A hónap zöldségei

  •  
  •  
  •  

A tavasz első zöld vitaminjai, amire már kiéhezett a szervezetünk.

A zeller erős vízhajtó hatású, még a vesehomokot is képes kihajtani. Gumója, szára, levele sok értékes szerves ásványi anyagot tartalmaz, mint a nátrium, kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium. Igazi tavaszi feltöltődés vitális anyagokkal. Levele illóolajokat és flavonoidokat tartalmaz. A zeller zöldjét felhasználhatjuk ételek ízesítésére, salátákhoz, de a szendvicsekre is. A zöldzeller remek vendégváró lehet, ha hasábokra vágjuk, sárgarépával, kaliforniai paprikával, és poharakba tesszük. Mindegyikbe egy szál zellerlevelet és petrezselymet is tehetünk. Szép, színes, ízletes, az asztal dísze lehet. A zöldzellerből főzhetünk zellerszár pörköltet. A zeller zöldjét leturmixolhatjuk, almalével, sárgarépalével, céklalével ízesíthetjük. Ízletes étel a zellerkrémleves, vagy készíthetünk zellerpürét burgonyával, pépesíteni köretnek. A zellergumóból rántott zeller, párolt zeller, zellerragu készülhet. A zeller fasírt is változatosabbá teheti a menüt, kevés reszelt sárgarépával, céklával színesítve. A zelleres burgonyasaláta lila hagymával nem maradhat el a tavaszi ételsorból. A hónapos retek az első vitamindús zöldféle a piacon. Kellemes íze, magas C-vitamin tartalma miatt a legközkedveltebb tavaszi primőr. A benne levő illóolajok jó hatással vannak az emésztésre, serkentik az epe termelődését és kiürülését. Népgyógyászati tapasztalatok szerint oldja a nyákot, csillapítja a köhögést.

A piros retek színesíti a salátákat, de a burgonya, rizs, vagy tésztaételek mellé a tányérra is helyezhetjük. A reggeli- és uzsonnaételekhez, a szendvicsekhez, hidegtálakhoz, vagy majonézes salátákhoz is tehetjük a hónapos retket.

Lettner Annamária, dietetikus