A hőség megölhet

  •  
  •  
  •  

Újpesten, a Piac parkolójában történt nemrég, az idei első hőségriadó idején, hogy egy gondatlan kutyatulajdonos a tűző napon, a kocsijában hagyta kutyusát.

Igaz, az ablakot résnyire leengedte, azt gondolván, hogy ennyi levegő elég is az ebnek. A piac dolgozói értesítették az Állatvédelmi Járőrszolgálatot, akik a rendőrséggel egyeztetve felnyitották a kocsit, s kimentették a rémült állatot.

– Sokan nem veszik figyelembe, hogy a napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60 fokosra melegedhet. – mondja Pataki Gábor, az Állatvédelmi Járőrszolgálat vezetője. A kutya nem tud izzadni, mint az ember, így csak lihegéssel képes valamennyire csillapítani testhőmérsékletét. Ha hosszabb ideig ilyen melegben kell lennie, hőgutát kap, és akár el is pusztulhat. Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere nemrég levélben kereste meg az újpesti boltok, bevásárlóközpontok vezetőit, hogy engedélyezzék, hogy boltjukba kihelyezzék azt a plakátot, ami az autóban, vagy a bolt előtt hagyott kutyákat fenyegető veszélyre hívja fel a figyelmet. Az ilyen cselekedet egyébként a törvény alapján állatkínzásnak minősül, s ha az eb elpusztul, akár 3 év börtönnel is büntethetik a felelőtlen gazdát. Az Állatvédelmi Járőrszolgálat a nyár folyamán a rendőrséggel közösen ellenőrzi a parkolókat és a boltok környékét.

P.J.