A hosszú hétvégén jön az óravisszaállítás

  •  
  •  
  •  

Hivatalosan október 26-án, vasárnap hajnali háromkor kell egy órával visszaállítani az óráinkat.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító becslése szerint évente egy nagyobb város villamosenergia-fogyasztását takaríthatjuk meg a normális vagy télinek is nevezett időszámításra.

Magyarország 1980 óta közel 4000 gigawattóra villamosenergiát takarított meg az óraátállításssal, pontosabban a nyári időszámítás hatásaként. Az október végéig tartó nyári időszámítás egyik legnagyobb előnye az évi mintegy 120 gigawattóra fel nem használt energia, ami egy nagyobb város, azaz mintegy 30–40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

Az Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapszik, hogy a lakosság szokásos ébrenléti időszaka – reggel 7 és este 10 óra között – jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. A tavaszi óraállításkor jelentősen csökken a hazai villamosenergia-rendszer esti terhelése, hiszen később sötétedik, ezáltal később kapcsoljuk fel a világítást. Az órák október végi visszaállítását követően ugyan hamarabb sötétedik, de ez – összevetve azzal az időponttal, amikor jellemzően hazaérkezünk – nem okoz többletfogyasztást.