•  
  •  
  •  

Szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió. Néhány azok közül a fűszerek közül, amelyek egyből az ünnepet juttatják eszünkbe és amellett, hogy illatukkal és ízükkel hozzájárulnak a karácsony utánozhatatlan hangulatához, még szervezetünkre is jótékonyan hatnak.

Szegfűszeg

A forralt bor legfőbb esszenciájának eredeti őshazája Indonézia, ízét tekintve igen intenzív, édes-fűszeres és enyhén égető, kesernyés, amit magas illóolaj-tartalmának köszönhet. Az üzletekben egészben, vagy porrá őrölve is beszerezhetjük. Fogyasztása jótékony hatású emésztési zavarok, hasmenés és a gyomorhurut esetén. Enyhíti az émelygést, és a hányingert, fertőtleníti az emésztőrendszert. Remek láz-és fejfájás csillapító, és a száraz köhögés tüneteit is csökkenti, így fogyasztása megfázás esetén fokozottan ajánlott. Emellett gátolja a vérrögképződést, enyhe nyugtató hatással van az idegrendszerre és csökkenti a magas vércukorszintet.

Gyömbér

Enyhén csípős, friss, kicsit citromos és fás ízvilággal rendelkezik. A konyhában nemcsak frissen reszelve, hanem szárítva, porrá őrölve is közszeretettel alkalmazzák. A gyömbérben található hatóanyagoknak köszönhetően ez a gyógynövény nagyszerű hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bír. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.

Fahéj

A fahéj már évszázadok óta fontos gyógyító szernek számít: a középkorban például a krónikus köhögés és az ízületi gyulladás ellenszerének tartották ezt, az abban a korban még igen drága fűszert. Ma már könnyen és olcsón beszerezhető, mindennapi fogyasztása pedig nagyon ajánlott. A fahéj kiválóan képes csökkenteni a vércukorszintet, emellett kognitív serkentőként hathat, javítja a memóriát, valamint a vizualitást, lassítja a szellemi öregedést. A fahéj kiváló forrása az olyan nyomelemeknek, mint a mangán, de rengeteg rostot, vasat és kalciumot is tartalmaz, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint.

Szerecsendió

Valójában nem dióról van szó, hanem egy kisméretű örökzöld fa húsos termésének magjáról. Domináns és nagyon jellegzetes az íze, kissé borsos és csípős. Azon túl, hogy a besamelmártás alapfűszere, burgonyás, sajtos, karfiolos, sütőtökös ételekhez is kiváló, sőt néhány szárnyas étel, vagy kolbászok ízesítésénél is remek. Jótékonyan hat étvágytalanság esetén, de a reumás fájdalmakat is enyhíti. Csillapítja a köhögést, kedvezően hat a fejfájásra, szédülésre, vagy a magas vérnyomásra is.

Ánizs

Bár az ánizst főként sütemények, likőrök és befőttek fűszerezésére használják, ez a kis mag egészségvédő hatásai tekintetében, legalább ennyire számottevő. Anethol-tartalma révén, segít megelőzni a vércukorszint hirtelen megemelkedését, valamint fokozza az emésztőenzimek aktivitását. Különösen azokét, amelyek a szénhidrátok lebontásában vesznek részt. Kifejezetten ajánlott kismamák számára, az ánizstea ugyanis növeli a tejkiválasztó mirigyek hatékonyságát, így biztosítja a csecsemő számára a szükséges mennyiségű tejet. Megemelt mennyiségben fogyasztva, a depresszió kezeléséhez is hozzájárulhat, mivel erősíti, és nyugtatja az idegrendszert.

Domján Vivien

, ,