A keringőkirály nyáresti zenéje

  •  
  •  
  •  


A néhány héttel ezelőtt megtartott újpesti pedagógusnapi hangverseny után szabadtéri koncerten találkoztak a zeneszerető közönséggel a MÁV Szimfonikusok zenészei. Július 11-én, szombaton a Szent István téren, a Károlyi szobornál az újpesti önkormányzat támogatását is élvező zenekar a lemenő nap fényénél lépett a pódiumra Johann Strauss, a keringőkirály legismertebb és legnépszerűbb műveivel.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

A zenészek- Vass András karnagy vezényletével – már a műsor összeállításánál is biztos sikerre számíthattak, már csak arra volt szükség, hogy szép, nyári idő segítse a fellépőket és a jelenlévőket egyaránt abban, hogy egy kellemes este maradjon meg sokáig emlékezetükben. A zenekar és a fogadtatás egyaránt remek volt:  a szép számú közönség hol magában, hol karmesteri intésre hangosan dúdolta,  végigtapsolta a melódiákat. Még az időjárás felelős is velük tartott: az erős szél szinte megszelídült a téren, a koncertet élvezők no és a zenészek nem kis örömére. 
A Denevér nyitány, a Tere-fere polka, a Tavaszi hangok keringő, a Pepetum mobile,a Déli rózsák keringő, a  Joseph Straussal közösen írt különleges tánczene: a Pizzicato polka, amelyen megszólaltatásánál a vonósok pengetéssel szólaltatják meg a hangokat, a Császár keringő és az Éljen a Magyar! –polka  sikere után- mintegy ráadásként –   a Kék Duna keringő és a Radetzky induló  zárta a hangversenyt.
A televízióbeli újévi bécsi koncertek hangulatát is felelevenítő közönség kis időre a bécsi Stadtparkba is képzelhette magát Strauss arany szobra köré, bár a  zeneszerző kortársa, az újpesti  városalapító Károlyi István gróf téren álló bronzszobra  is méltó és látványos hátteret nyújtott  a fellépéshez. A MÁV Szimfonikusokat nem kell sokáig nélkülözniük az újpestieknek: a városnapok idején, augusztus 30-án adnak legközelebb térítésmentes koncertet az újpesti  Zsinagógában, ez alkalommal  a kántorokkal.