A kihívás napján a kellemetlen idő sem akadályozhatta meg a sportolást

  •  
  •  
  •  

Fújt a szél, lógott az eső lába, jószerivel semmi sem indokolta, hogy bárki is kimerészkedjen az utcára szerdán. A sportolni vágyókat azonban kemény fából faragták, dacolva az elemekkel, még szabad téren is rúgták és dobták a bőrlabdát, ütötték a műanyag golyót, emelgették a kézi súlyzót, futottak, sétáltak, gimnasztikáztak, és ki tudná hiba nélkül felsorolni a számtalan sportágat, amelyet fiatalabbak és idősebbek,lányok, fiúk férfiak és hölgyek egyaránt űztek az immáron húsz éves kihívás napján. Újpest ismét bizonyította, hogy sportos kerület.

A kihívás napja kezdeményezés 1982-ben indult Kanadából. Két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egész napos verseny keretében döntik el, melyik város sportosabb. Május utolsó szerdáján ezért 0 órától este 9 óráig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül. A kihívás napja hamar meghonosodott szerte a világon. Magyarországon 1991-ben rendezték meg először. Az elmúlt években összesen 1525 település vett részt a vetélkedésben. Természetesen Újpest és Békásmegyer sem maradhat ki a játékból.
Kerületünkben a Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sportosztálya szervezte a próbatételeket, úgy is mondhatnánk a központi programot. Az Újpesti Ifjúsági Sportelepre várták az általános is diákokat egy kis futballra, floorballozásra, edzettségi tesztekre, többpróbás versenyekre, parkfutásra, egy kis rögbire és számtalan ügyességi játékra. Egyetlen feltételt szabtak a rendezők, tizenöt percis tartson a testgyakorat. A középiskolások is csatlakoztak a délután folyamán a bulihoz – mert ne felejtsük el, ez egy nagyon jó és egészséges buli volt.
Természetesen a szeniorokat is szívesen látták a rendezők, akik rekreációs sétával, gyaloglással, kocogással és park-tájfutással járultak hozzá a nap sikeréhez. Ráadásul, akinek nem volt kedve a sporthoz, egy közös tánc idejére csatlakozhattak az országos táncprogramhoz.
A Halassy Olivér Sportközpont sem akart lemaradni a szabadtéri rendezvények szinvonala mögött, a létesítmény munkatársai pazar programmal várták a sportolni vágyókat. Ők, még a legapróbbakra is gondoltak, az óvodások is ügyességi játékokkal segítették a kerületet a minél jobb végeredmény eléréséhez. Persze nem csak a picik jöttek, mondhatni állandó teltház volt a tekepályán, a pingpong asztal mellett, a konditeremben és a csarnok nagytermében. Meglepetéssel is szolgáltak, minden órában 15 perc zenés gimnasztikázással melegíthettek a versenyzők.
– Összességében Újpest valamennyi oktatási intézményében rendeztek sportvetélkedéseket – mondta Tóth Attila sportszervező. – 21 óvoda és 28 általános-és középiskola jelentkezett a felhívásra. Természetesen az újpesti sportegyesületek,mintegy 40 egyesület, szakosztályaikban is 15-15 percet szenteltek A kihívás napjának, és ezzel ők is regisztráltak, hozzátettek valamennyit a sikerhez.Köszönet mindenkinek – fejezte be Tóth Attila.