•  
  •  
  •  

Újpesti séta című rovatunkkal a jövőben kéthetente találkozhatnak olvasóink. Új sorozatunkban arra vállalkoztunk, hogy hétköznapi sétáinkat nem mindennapivá tesszük: a megszokott útvonalakról letérve jobban megismerjük Újpestet. Erre a sétára invitáljuk Önöket is. Tartsanak velünk. Sőt! Ha kedvük van, adjanak ötletet, merre tartson a következő, közös sétánk…

Itt járok minden nap, az Árpád úton, ismerem a kirakatokat, az eladókat, a péket, köszönünk egymásnak sok emberrel, de az Árpád Antikváriumban még nem jártam. Pedig szorosan kötődöm az irodalomhoz. Szeretek olvasni, írni, könyvesboltba járni csak úgy. Könyveknek éreztem már illatát, igaz, eddig csak új könyvekét. Megnézem, kezembe veszem, megszagolom. Ez az első, mikor egy új kötettel ismerkedem.

– A könyvnek nincs szaga – mondja Körmöczi Marianna, a bolt vezetője és tulajdonosa –, ez tévedés. A környezetnek, a lakásoknak, az embereknek van illatuk, amiket a könyvek átvesznek a polcokon. Az antikváriumban nem a köteteknek, hanem a történetüknek van illata.

Különösebb illatot tényleg nem érzek, amikor belépek az antikvárium ajtaján, viszont egy jellegzetes hangulatot igen. Olyasmi érzés, mintha körbevenne az egész világ. Minden van itt, kultúra, filozófia és történelem különféle országokból, más-más korokból. Látok ismerős köteteket, amelyek mintha minden családban ott lennének a polcokon. Ilyen például Boccaccio Dekameronja, kékesszürkés színvilágával, mellette meg simán elfér Grecsó Krisztián legújabb regénye, a Megyek utánad. Nézem tovább a választékot, kortárs irodalomról beszélgetünk Mariannával. Mindent ismer, sokat olvas, mutatja a kínálatot, Parti Nagy Lajos, Závada Pál, Cserna-Szabó András, egy egész sor Ulickaja és még sokan mások. Meglepő, hogy ennyi új könyv van, az antikváriumokról azt gondolná az ember, hogy tele vannak klasszikusokkal, és régen elfelejtett emberek írásaival.

Kérdezem Mariannát, van-e valami jó sztorija, ami itt történt. Azt mondja nincs különösebb, csak egy.

– A legnagyobb sztori, ami itt történik, az, hogy ez az üzlet tizenkilenc év óta, megszakítás nélkül működik – meséli mosolyogva. – Ez a legnagyobb sztori.
Ez tényleg nagy, hiszen itt a vöröstéglás épület környékén állítólag nincs másik hasonló üzlet, ami ennyit kibírt volna folyamatos nyitva tartással. Közel húsz év komoly idő, Körmöczi Marianna szerint ezt kizárólag a vásárlóknak köszönheti. Sokan járnak ide más kerületekből is, van például csepeli vevője, aki évek óta visszajáró vendég. A legtöbben azonban mégis helyiek, rengeteg a kisgyerekes anyuka, nem véletlen az sem, hogy a legnagyobb választék gyerekkönyvekből van.

VG

fotó: Várai Mihály