A könyvek bűvöletében

  •  
  •  
  •  

Angyalföldön lakik a mai napig, de üzlete Újpesten van immár tizennyolc éve. Másnak hobbi, neki a megélhetést jelentik a könyvek. Az Árpád úton található apró kis üzletben, az Anonymus Antikváriumban Csanádi Péter üzletvezető fogadja az olvasni vágyókat.

– Értelmiségi családba születtem, az otthonunk tele volt könyvekkel, vélhetően onnan a kötődés. Mindig szerettem a könyvek között lenni, fel sem merült bennem más lehetőség. Könyvtár–történelem szakon végeztem az egyetemen, majd az Állami Könyvterjesztő Vállalatnál kezdtem a pályámat. A privatizáció kezdete óta a magánszektorban művelem ugyanezt. Eleinte egy volt kollégával Óbudán nyitottunk üzletet, majd különváltunk, és 1996-ban kerültem Újpestre – mesél saját és kereskedésének korai éveiről Csanádi Péter üzletvezető, akit már közel két évtizede ismerhetnek az irodalmat kedvelők.

Nem igazán antikvárium az Anonymus, inkább használtkönyv-kereskedés, ennek ellenére előfordul, hogy könyvritkaságok is bekerülnek hozzájuk. Érdekességképpen elmeséli, hogy volt olyan, amikor egy régi fiumei kormányzó hagyatékából fennmaradt iratokkal találkoztak, s olyan is, amikor még a reformkorban kiadott és Vörösmarty által szerkesztett Tudományos Gyűjtemény című értékes, ismeretterjesztő folyóirat jó állapotú, összekötött példányai bukkantak fel így.

Mint mondja, az újpestiek többségében szépirodalmat, krimit, bestsellereket, történelmi, ismeretterjesztő és ezoterikus könyveket keresnek, igaz, egyre kevesebbet. Némi szomorúsággal beszél a tendenciáról, amelyről annyi szó esik manapság: a töméntelen kikapcsolódási lehetőség – a rengeteg tévéadó, az internet, a közösségi oldalak és nem utolsósorban az elektronikus könyv, az e-book – terjedése háttérbe szorítja a nyomtatott olvasmányokat.

– Az Anonymus Antikvárium legendásan alacsony áraival talán még versenyben tud maradni, de érezhető a csökkenés. Ennek ellenére az itt élők szívesen térnek be hozzám, igaz, elsősorban a középkorúak vagy az idősebbek. A nap bármelyik szakában akad az üzletben legalább egy-két „bogarászó”, akik körülnéznek, válogatnak, de természetesen sokszor határozott céllal érkeznek – meséli Csanádi Péter, és hozzáteszi: – Az olvasás nem fog eltűnni, mivel ennek örömét nem tudja megadni más. Míg a tévé a szem rágógumija, kimutatott tény, hogy az olvasás képalkotó funkciókat mozgat az ember agyában. Az olvasó ember társszerzővé válik, aki saját képzeletéből tesz a könyvhöz – fogalmaz.

G.R.

Újpesti Antikvárium
Árpád út 79.
(1) 390 1032