A kormány átvállalja a visszavont pénztárgépek károsultjainak követelését

  •  
  •  
  •  

A kormány úgy döntött, hogy a pénztárgép-cserére kötelezett vállalkozók érdekében átvállalja az Alt Cash és a Japán Cash károsultjainak előleg befizetését, és jogi úton lép fel a cégekkel szemben – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

Az önhibájukon kívül bajba jutott vállalkozóknak a minisztérium azt javasolja, hogy a lehető legrövidebb időn belül rendeljenek másik – engedéllyel rendelkező – pénztárgépet a NAV honlapján.

Az Alt Cash és a Japán Cash egy-egy, korábban már engedélyezett, több tízezer kereskedő által megrendelt online gépének forgalmazási engedélyét a múlt héten vonta vissza a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, miután megállapította, hogy az azokba beépített ellenőrző egység hiányosságai miatt lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre. Az NGM hangsúlyozza, hogy a kereskedőknek nem kell új üzembe helyezési kódot igényelniük az adóhatóságtól. Felhasználhatják azt a kódot, amelyet korábban, a visszavont engedélyű gép megrendelésénél használtak. A károsult vállalkozások követelését a kormány érvényesíti – az Alt-Cash és a Japán Cash ügyfelei helyett – a két szabálysértő céggel szemben – írta az NGM.

Az új pénztárgép kiválasztásával és megrendelésével egyidejűleg az ügyfélkapun keresztül a károsultaknak jelezniük kell, hogy követelésüket az államra engedményezik.A kormány az átvállalt előlegnek megfelelő összeget az új forgalmazónak adja át, így azok a vállalkozók, akik visszavont engedélyű pénztárgépet rendeltek, a már megfizetett előleggel kevesebbet fizetnek a forgalmazónak az adattovábbításra alkalmas, online kassza megvételekor.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a pénztárgép átállás segítésére létrejött munkabizottság rendkívüli ülésén született javaslatokat mérlegelve, az online átállásban érintett piaci szereplők igényeinek, javaslatainak meghallgatását követően, mindazokat mérlegelve hozta meg döntését – hangsúlyozzák. Szakmai konszenzus van arról, hogy a pénztárgépcsere mindenkinek az érdeke, az online pénztárgépekre szükség van, aki nemet mond az online átállásra, az a feketegazdaságot támogatja – fogalmaz a minisztérium. A gazdaság fehérítése és a tisztességes adózók érdekében az NGM a pénztárgépcsere lehető legkorábbi megvalósítását tartja elsődleges céljának, de egyetlenegy vállalkozót sem érhet kár az engedélyek visszavonása miatt – teszik hozzá.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal január 23-án visszavonta a SAM4S NR-300 ONLINE és a S&E NR-300 ONLINE pénztárgépek engedélyét és feljelentést tett ismeretlen tettes ellen információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszása bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt a Nemzeti Nyomozó Irodánál.