A koronavírusban elhunytak 7 százalékának nem volt alapbetegsége

  •  
  •  
  •  

A koronavírusban eddig elhunytak mintegy 7 százalékának nem volt alapbetegsége, kísérőbetegsége – mondta el Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

A tisztifőorvos ismertette, hogy 5203 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 152659 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 91, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3281 főre emelkedett. A koronavírus legfiatalabb áldozata tegnap egy 25 éves fiú volt.

“Egy rendkívül fiatal életet veszítettünk el. Huszonöt éves volt a legfiatalabb elhunyt, és 95 éves volt a legidősebb áldozat tegnap”

– mondta el a tisztifőorvos. Hozzátette:

a koronavírus-fertőződés általában kísérő betegségként jelenik meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány ezen szakaszában rendkívül fontos, hogy az egészségügy ellátórendszer terhét csökkentsük, hiszen egyre többen kerülnek kórházba, lélegeztetőgépen jelenleg 576 koronavírusos beteg van. Müller Cecília kiemelte: továbbra is rendkívül fontos a vérplazmaadás, de egyelőre nincs elegendő jelentkező.

“Az első hullám alatt is többször beszéltünk a vérplazmaadásról. Ez egy rendkívül jeles cselekedet. Aki átesett a fertőzésen, plazmaadással segíthet a súlyos betegeken, természetesen majd eldöntik a szakemberek, szakorvosok, hogy alkalmas-e az adott gyógyult arra, hogy segítsen. A plazmát adni kívánóknak 10 százaléka rendelkezik olyan ellenanyaggal, amelyet fel tudnak használni a gyógyításban”

– hangsúlyozta a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy

sajnos van az az egészségügyi állapot, amikor a legnagyobb erőfeszítések ellenére sem tudják megmenteni a fertőzöttek életét, vagy valamilyen alapbetegség, vagy más súlyosbító körülmény miatt.

Müller Cecília közölte: a laborvizsgálatok számát tegnap adatkésés miatt nem tudta ismertetni, így a mai napon közölt szám tartalmazza a hiányzó tegnapi adatmennyiséget is.

Eszerint az elvégzett PCR-vizsgálatok száma több mint 27 ezerrel nőtt az elmúlt 24 órában.

“Még nem értünk a járvány csúcsára”

– fogalmazott Müller Cecília, hiszen a szennyvízvizsgálati adatokból látszik: több városban is emelkedett a koronavírus-örökítőanyag mennyisége. Azért, hogy “a helyzet ne legyen ennél is rosszabb, meg kell előznünk a fertőződések továbbadását és a magunk megfertőződését muszáj megelőznünk” – mondta.

, , ,