A Kulturális Örökség Napjai és Ars Sacra Fesztivál Újpesten

  •  
  •  
  •  

Szeptember 20-án és 21-én több nevezetes újpesti épület, templom, és intézmény tárja ki kapuját a kulturális örökség napjai alkalmából, az Újpesti Kulturális Központ Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény szervezésében. A lehetőség nem csupán azoknak kedvező,akik itt élnek és szeretnének bepillantani a civilként ritkán látogatható nevezetes épületek falai mögé, hanem azoknak is, aki más kerületekből érkeznek (hozzánk) látogatóba.

A Könyves Kálmán Gimnázium szombaton 14 órától várta az érdeklődőket az épület bejárására. A programnak még nincs vége, szombaton este, 20 órakor a csillagvizsgálót lehet megtekinteni.
A Tanoda téri épület éppen száz éve, 1914-ben nyitotta meg kapuit. Tervezői: Tőry Emil és Pogány Móric. Újpest első gimnáziumaként 1905-ben nyílt meg az intézmény. Az épületet az elmúlt években kívül-belül felújították, korszerűsödött a könyvtár, megújultak a szaktantermek, előadók, sportudvar létesült. A gimnázium csillagvizsgálóját Kulin György vezetésével építették, és 2001-ben újították fel, majd felvette a csillagász nevét. Felvételünk a 14 órakor induló csoporttal készült.

Az Újpesti Lepkemúzeum a Dessewffy utcában, a 26. szám alatt két napon át, szombaton és vasárnap egyaránt várja a látogatókat 10- től 18 óráig, óránkénti tárlatvezetéssel.
Az Újpesti Lepkemúzeum Juhász György ötvenévi gyűjtőmunkájának eredménye. A magánmúzeum több százezer példányos anyaga nemcsak lepkéket, hanem más ízeltlábú állatcsoportok hazai és egzotikus képviselőit mutatja be. A kiállítást kőzetek, ősmaradványok és néprajzi tárgyak gazdag gyűjteménye egészíti ki.
Az egyik szombat délelőtti csoportban látogatóba érkező Szász Mára elragadtatással beszélt a látottakról. Gazdag és gyönyörű a gyűjtemény, szívélyes a vezetés- összegezte a tapasztaltakat. Az unokáim sajnos messze laknak, de az őszi szünetben mindenképpen elhozom őket ide- mondta búcsúzóul.

Vasárnap: Helytörténeti séta az újpesti templomokhoz
Indulás: vasárnap 13 és 15 órakor az újpesti városházától (1042 Budapest, István út 14.). Az Egek Királynéja katolikus plébániatemplom, az újpest-belsővárosi református templom és az újpesti zsinagóga megtekintése a program. Vezeti: Iványi János Újpestért díjas építőmérnök.

Szombaton:Ars Sacra Fesztivál

Szeptember 20-án: Zenés agapé az újpesti Clarisseumban

Az Ars Sacra Fesztivál keretében, a nyitott templomok napján közel száz templom tárja ki kapuit, többek között az újpesti Szent István király plébánia, a Clarisseum (IV., Árpád út 199.). Időpont: szeptember 20., 16-tól 19 óráig. A szalézi örökségről, az itt szolgáló Boldog Sándor István szalézi szerzetesről beszélgetnek a szemtanú kortársak, Biró Lóránt szalézi atya, Újpest díszpolgára, és Havasi József korábbi szalézi tartományfőnök. Az épületet Iványi János Újpestért díjas építőmérnök mutatja be az eredeti Ybl Miklós-tervekkel együtt. Szűts István zenész (Kormorán) részleteket játszik a készülő Don Bosco rockoperából.