A Kulturális Örökség Napjai Újpesten

  •  
  •  
  •  

Szeptember 17-18-án a Kulturális Örökség Napjainak rendezvénysorozatába Újpest is bekapcsolódik. Itt a részletes program.

Szeptember 17-18.:
A Kulturális Örökség Napjai Újpesten

Az újpesti helyszínek:
SZOMBATON és VASÁRNAP:
Újpesti Zsinagóga
 Berzeviczy u. 8.
A zsinagóga 1885-86-ban épült, színes téglákkal díszített, hagymasisakos tornyok díszítik, színes ablaküvegekkel, főhajós, oldalkarzatos, öntöttvas oszlopokkal épített belső térelrendezéssel. 1944-ben a zsinagógát kifosztották, újjáépítésére 1946-ban került sor. Az udvaron mártír emlékmű található.
A helyszín szombaton 14-18-ig , vasárnap 12-18-ig várja az érdeklődőket!

VASÁRNAP
Újpesti Városháza
 István út 14.
A városháza 1900-ban nyílt meg, neoklasszicista stílusban épült. Létrehozása újpesti mesterek munkáját dicséri. Az épület vezetővel történő megtekintése során Újpest történetével és jelentős személyiségeivel is megismerkedhetnek a látogatók. Az érdeklődőket Hirmann László és Iványi János helytörténeti kutatók kalauzolják. A csoportok az épület külső és belső megtekintésére szükség szerint, de legfeljebb 30 percenként indulnak.
A helyszín csak a második napon, vasárnap 10-16-ig várja az érdeklődőket!

SZOMBATON – Nyitott Templomok Éjszakája
Káposztásmegyeri Szentháromság Plébánia
 Nádasdy Kálmán utca 2-4.
“Tiszta családokért a Család Évében”program. 18.00 Szentmise – A Családok Évében, a szentmisében Bíró László püspök, családreferens nyitja meg a Nyitott Templomok Éjszakájának programját. 19.00  – A templomépület bemutatása. 20.00  – „Én azonban bízom a te irgalmadban. Szívem ujjong, mert megszabadítasz, Énekelek az Úrnak, aki jót tesz velem.” Zsolt 13, 6. – Liszt Ferenc életéről rövid megemlékezés (Kerékfy Márton) – Összeállítás a zeneszerző műveiből (Zongorázik Tóth Fruzsina, Dreiszker Ágnes). 20.30 – Házaspárok tanúságtétele a tiszta családi életről – Teveli Petra és Prokopp András; Simon Gyöngyvér és Smohay Ferenc; Simon Rebeka és Halupka Attila. 21.30 – Agape 22.00 – Záróimádság
A helyszín csak az első napon, szombaton 18.00-22.30-ig várja az érdeklődőket!

SZOMBATON
Könyves Kálmán Gimnázium Csillagvizsgálója
 Tanoda tér 1.
1914-ben nyitotta meg kapuit a 106 éves gimnázium mai épülete, Újpest első gimnáziumaként. A gimnázium csillagvizsgálóját Kulin György vezetésével építették, melyet 2001-ben újítottak fel, s felvette a csillagász nevét. A csoportok Udvardi Imre tanár úr vezetésével az épület bejáratától 30 percenként indulnak. A helyszín csak az első napon, szombaton, 19-22 óráig várja az érdeklődőket.

SZOMBATON ÉS VASÁRNAP
Állatsziget
BUDAPEST, IV. Óceánárok utca 33.
A káposztásmegyeri Farkaserdő mellett elterülő 2 hektáros területen 2004 nyarára épült fel az a komplexum, amely magába foglal egy 130 férőhelyes európai színvonalú állatotthont, egy állat- és természetvédelmi oktatóközpontot, egy háziállatokat bemutató parasztudvart, valamint az alapítvány által működtetett kutyaiskolát, és a terület közepén életre keltett vizes élőhelyet.
 Előadás: az őshonos magyar állatok és a magyar kutyafajták.
A helyszín szombaton 11-17-ig és vasárnap 10-17-ig várja az érdeklődőket!
________________________________________