A legfontosabb: megőrizni a munkahelyeket

  •  
  •  
  •  

A gazdasági válság továbbgyűrűző hatásai a mi fejünk fölött is ott lebegnek. Most, hogy megkezdődtek a 2009. évi költségvetés előkészítő munkái felmerül a kérdés, hogy mire számíthatunk. Erről kérdeztük Dr. Trippon Norbert alpolgármestert.

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:10.0pt;”Times New Roman”;}

– Nehéz helyzetre számíthatunk. Most mindennél fontosabb, hogy különbséget tudjunk tenni a feltétlenül fontos és a nem feltétlenül fontos dolgok között. Úgy vélem, hogy a válságot azok fogják nyertesként túlélni, akik a jövő szempontjából a fontos dolgokat fel tudják becsülni. Most feltétlenül fontos, hogy a munkából élő embereknek és családtagjaiknak biztosítsuk a megélhetését.  Az emberek tartanak attól, hogy elveszítik a munkahelyüket és az ezzel kapcsolatos félelmeik most erősebbek, mint valaha is voltak.  A jelenlegi helyzetben elsődleges feladatunk a munkahelyek megőrzése, a munkához juttatás és a munkahely teremtés.

Egyrészt feltétlenül fontos, hogy az önkormányzatnál és az önkormányzati fenntartású intézményeknél dolgozó mintegy 2800 fő munkavállaló részére biztos hátteret biztosítsunk a mindennapokhoz, nem engedhetjük, hogy elveszítsék a munkahelyüket. Jelen esetben a biztos munkahely, a biztos bér fontosabb kell, hogy legyen, mint a jutalmak: az utolsó vasig ki fogjuk fizetni azt, ami jár.

A munkahelyek megőrzésén túl feltétlenül fontos, hogy a bizonytalansági kockázatokkal terhelt időszakban olyan állami, önkormányzati, Európai Uniós, és Fővárosi beruházások valósuljanak meg, melyek munkahelyeket teremtenek.   Ennek érdekében egy nagyságrendileg 3 milliárd forintos beruházási és fejlesztési programot indítunk el. Terveink szerint már áprilisban megkezdődik az utóbbi évek legnagyobb, közel másfél milliárd forintos önkormányzati beruházása: a Főtér – program. Ugyan a Főváros jóakaratától is függ, de 2009-ben megkezdődhet a Szakrendelő felújítása, tovább folytatjuk az ÖKO-program-ot, valamint a park és játszótér építési programot is.

A válság legfőbb tanúsága számunkra az, hogy az Önkormányzat és az újpestiek hajóját úgy kell kormányoznunk, ahogyan eddig tettük elkerülve az eladósodást, elkerülve  az adósságcsapdát.