A lencsén és a virslin túl

  •  
  •  
  •  

Próbáljunk ki új recepteket az év utolsó vagy az első napján is! Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Cékla krémleves

Hozzávalók:
50 dkg felkockázott cékla
1 fej aprított lilahagyma
0,5 dl repceolaj
2 evőkanál reszelt torma
1 evőkanál nádcukor
1 kávéskanál őrölt kömény
2 dl zabtej
1 kávéskanál zabpehelyliszt
4 dl főző zabtejszín
1 citrom leve és reszelt héja
Só, őrölt bors

A céklát sós vízben kezdjük főzni kuktában 10 percig. Az olajon megpirítjuk a hagymát, reszelt tormát, majd ráöntjük a félig főtt céklát a levével együtt. Fűszerezzük borssal, köménnyel, cukorral, majd a citrom levével és héjával főzzük tovább. Finom habarást készítünk a tejjel és liszttel, és ezzel besűrítjük a levest. Amikor puhára főtt a cékla, belekeverjük vékony sugárban csurgatva a tejszínt. Krémesre turmixoljuk a levest.
Kivehetünk pár kocka főtt céklát, amivel tálaláskor díszíthetjük a levest.

Töltött padlizsán

Hozzávalók:
2 db padlizsán
1 fej aprított hagyma
4 gerezd zúzott fokhagyma
40 dkg darált sertéshús
3 evőkanál zabpehely
1 evőkanál tönköly korpa
1 evőkanál lenmagpehely
1 evőkanál fűszerpaprika
2 db tojás
Só, őrölt bors

A padlizsánt nem hámozzuk meg, csak félbevágjuk, és a belsejét kikaparjuk. A hozzávalókat a padlizsán belével jól összekeverjük. Ezzel töltsük meg lazán a padlizsánokat. Kiolajozott tepsibe tesszük, és kevés vízzel puhára pároljuk, majd pirosra sütjük.

Fűszeres édes burgonya

Hozzávalók:
1 kg hámozott édesburgonya
1 dl olíva olaj
1 csokor aprított petrezselyem
1 csokor aprított bazsalikom

Só, őrölt szerecsendió, gyömbér A burgonyát hosszúkás gerezdekre vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rátesszük a burgonyát. A fűszereket beleforgatjuk, ezzel sütjük készre.

Póréhagyma-saláta

Hozzávalók
:
1 szál póréhagyma
1 db alma
8 db csemege uborka
15 dkg óvári sajt

A hozzávalókat apró kockákra vágjuk. Elkészítjük a mártást: 2 evőkanál szőlőmagolaj 2 evőkanál mustár Fél citrom leve 5 dl görög joghurt 2 dl tejföl Só, őrölt bors, római kömény, koriander Jól összekeverjük a hozzávalókat és beleforgatjuk a zöldségeket és a sajtot. A tetejét cikkekre vágott koktélparadicsommal díszítjük.

Jó étvágyat!