A lokálpatriotizmus a hajtóerő

  •  
  •  
  •  

Szeptember 16-i klubnapjával megnyitotta az új évadot az Újpesti Közművelődési Kör. A városrész legpatinásabb civil szervezete még a nyári szünet előtt határozott arról, Nagykárolyi gróf Károlyi Lászlót, Újpest alapítójának leszármazottját hívják elsőként vendégségbe és beszélgetésre. Ezúttal nemcsak a vendég érkezett, hanem Wintermantel Zsolt polgármester is, aki a kör összejövetelén adta át – pótolandó a Városnapok idején elmaradtat – a betegségből felgyógyult leszármazottnak a képviselő-testület által odaítélt Újpest Díszpolgára kitüntető elismerést.

Az Újpesti Közművelődési Kör Gróf Nagykárolyi Károlyi László úrnak Somos Zsuzsa akvarell festményét ajándékozta a városalapító Gróf Károlyi Sándorról. A kör évadnyitója apropóján Dr. Somos András örökös tiszteletbeli elnökkel, Újpest díszpolgárával beszélgettünk.

– Hogy sikerült az évadnyitó találkozó?
– Nagyon hangulatos, szép este volt. Eredetileg a kéthetenkénti beszélgető programok alkalmából vártuk vendégünket azzal, hogy ezt az estet Szöllősy Marianne klubtársunk vezeti. Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy polgármester úr körünkben köszöntötte Károlyi gróf örökösét és átadta a díszpolgári címet. Örömmel fogadtuk, hogy ránk esett a helyszínválasztás, amit nyilván azzal érdemeltük ki, hogy Újpest talán legrégibb, 134 évre visszatekintő civil szervezete a miénk és jelképe egy politikamentesen működő és a lokálpatriotizmus erejéből motivált körnek.

– Ön tiszteletbeli, örökös elnök. Milyennek látja a kör mai életét?
– Közel két évvel ezelőtt barátommal, Dr. Sipos Lajos professzor úrral adtuk át a stafétát az új vezetőségnek. A korábbi hármasból jelenleg is ügyvezetője a körnek dr. Hollósi Antal és dr. Kocsis Andrea, míg az új ügyvivő, Dr. Kőrös András, aki alapító tagunk és igazi lokálpatrióta. Személyük biztosíték a folyamatosságra, valamint az újpesti kötődésre. Mi természetesen a továbbiakban is vállaltuk, hogy segítséget nyújtunk, hiszen családostól éljük meg a kör mindennapjait hosszú évtizedek óta. Úgy gondolom, hogy a kör változatlanul eredeti célkitűzésének megfelelően, magas színvonalon működik. Ebben az évben is emléktáblát tudtunk állítani az eddigi hagyományoknak megfelelően a városnapokon. Elismerést jelent, hogy az újpesti önkormányzat, a Magyar Ügyvédi Kamara, és az ELTE is segítette ennek a feladatnak a megoldását is, mivel a tábla felállításának költségei messze túlhaladták azokat a lehetőségeket, amikkel korábban rendelkeztünk.

– Gyakran elhangzik: a kör fiatalítani szeretne. Annak idején Önök a személyes találkozásokból merítettek ismereteket, tapasztalatokat. A fiatalok ma már másként tájékozódnak.
– Való igaz, hogy kevesebben vagyunk az alapító tagok közül. Amikor 1962-ben megalakítottuk a Fiatal Értelmiségiek klubját, nemcsak nevünkben voltunk ifjak. A Könyves gimnáziumból kikerültek, friss diplomás újpestiek szinte egyedüli találkozási lehetőségét, fórumát teremtettük meg. 1988-ban alakultunk újjá Újpesti Értelmiségi Klub néven, majd 1996-ban vettük fel a régmúltból az Újpesti Közművelődési Kör nevét, ezzel végérvényesen elkötelezve magunkat a lokálpatriotizmus hagyományaival. Tény, hogy a gyermekeink nemzedéke egy kemény korban él, amikor többszörös energia kell az egzisztenciateremtéshez. Úgy gondolom, nekünk elsősorban a középkorúak körét kell megnyernünk, és ez is a törekvésünk. A politikamentesség, a szeretet, a barátság adja a kör összetartó erejét. Saját tapasztalatom: nemrégiben új lakókörnyezetbe kerültem, Káposztásmegyerre. Nagyon kedves, szeretetreméltó szomszédokra leltünk. Meglepett, mennyire nem tudnak például a körről, még azok sem, akik Újpestről érkeztek a lakókertbe. Talán nyitni tudunk.

– Az ősz és a tél programja?
– Októberben Pálffy István lesz a vendégünk, akivel a jó zamatú borokról beszélgetünk. Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából hangversenyt szervezünk az Ady Endre Művelődési Központban. Novemberben Karinthy Márton író, rendező és Szilágyi Tibor színművész lesz a vendégünk és szeretnénk elsődlegesen az újpesti cigánykultúráról is estet rendezni. Vendégünk lesz dr. Király Péter, az Állatsziget létrehozója. Hagyományos karácsonyestünket a kör tagjainak gyermekei, unokái örömére szervezzük, Janza Kata gyermekeknek szóló, zenés műsorával.

B. K.