A lóvasúttól a metróig

  •  
  •  
  •  

Többfordulós közlekedési vetélkedőt szervezett újpesti ötödik osztályosoknak az Újpesti Kulturális Központ; a döntő április közepén lesz.

A versenyt Újpest valamennyi iskolájának meghirdették, a megmérettetésbe öt intézmény tizenhárom csapata kapcsolódott be. Katona Gyöngyi, az Újpesti Kulturális Központ művelődésszervezője az előzményeket és a vetélkedő jelenlegi állását ismertetve elmondta, a verseny első állomásán Krizsán Sándor helytörténész – vetítéssel egybekötve – a város közlekedését ismertette a lóvasút indításától a metró építéséig.

– Ezt követően a diákok egy feladatlapot kaptak, a tesztek megoldásához fel kellett keresniük a Helytörténeti Gyűjteményt, és az ott található információs bázist is használniuk kellett. A további forduló nem nélkülözi a gyakorlatot és a helyismeretet sem, a csapatok több, a múltbéli vagy jelenlegi közlekedés szempontjából fontos helyszínt keresnek fel, és dokumentálják ottjártukat – sorolja Katona Gyöngyi.
A döntőt a negyedik forduló jelenti, amely egyben egy szóbeli beszámolót is jelent. Katona Gyöngyi hozzáteszi: a vetélkedőnek nem a lexikális tudás az elsődleges célja, hanem a tapasztalatszerzés.

A döntő április közepén lesz, az eredményhirdetés pedig jövő hónap végén várható. A legjobban teljesítő csapat könyvjutalmat kap.

MOA