A mágnes vonzásában

  •  
  •  
  •  

Amennyiben kandi kamera vette volna a jelenetet, vagy bárki benéz a konyhaablakon, minden bizonnyal sokan megmosolyogják hármunk erőfeszítését, ami azt célozta, hogy képre vigyünk, ezáltal olvasóinknak is bemutassunk egy találmányt. Nos, azt próbáltuk fotózni, hogy egy speciális falra minden erősítés nélkül odailleszthető egy szenes vasaló. Hogyan kerül egy vasaló az asztal helyett a falra? Erről egy rokonszenves , szerény fiatalemberrel, Barna Tamás újpesti feltalálóval, az Erzsébet Utcai Általános Iskola egykori diákjával beszélgettünk, miután Horváth Dávid fotós kollégám az éles kép és a hatás kedvéért többször is megismételtette a mutatványt…A szöveg tehát az aláfestést szolgálja.

-Testmozgásnak is beválik, ha fél kézzel, kinyújtott karral naponta  többször ide- oda teszi a vasalót. De a mutatványból miként lesz találmány?
– A vasaló valóban 3 kilós, elég emelgetni. Valamikor a dédnagymamám a család ruháit vasalta ezzel, minden bizonnyal csodálkozna azon, hogy  néhány éve installációs eszközzé szelídült, azért is lett  aranyszínű. A vasaló persze igazi. A fal azonban valóban nem hétköznapi: úgynevezett mágnesfal, ami lehetővé teszi a dekoráció új korszaknyitását, használati tárgyak roppant egyszerű, rögzítés nélküli elhelyezését. Mintegy másfél éves kísérlet és gyártás eredménye. Nemrégiben költöztünk ide, az új lakásban még csak a konyhában van mágnesfal, de nemsokára a kislányom, Luca szobájába is kerül…
A mágnesfal nem boszorkányság, technika ?
-A mágnesfal -amire akár egy vasaló is feltehető – egy speciális, lágyvas tartalmú glettanyag, amelynek az alapja egy kémiai elem: a nagy erejű mágnesként alkalmazható   neodímium, amely korábban is ismert volt, de mintegy 100 éven át aludta Csipkerózsika álmát. A találmány maga a massza, ami felvihető a függőleges  falra, avagy kívánság szerint a mennyezetre is, nem olvasztott anyag, hanem egy rugalmas massza, ami a szobahőmérsékleten, mintegy 14 óra elteltével megszilárdul és máris alkalmazható sokféle célra. Nem rozsdásodik, jól tapad rá a mágnes, sokkal olcsóbb mint egy vaslemez, nem tartalmaz toxikus anyagot, nem vonz semmit, nem sugároz. A glettnek köszönhetően nem is reped. Nagyon sok helyütt alkalmazható: iskolákban, óvodákban, munkahelyeken, otthon,  fúrás nélkül rögzíthetők a falra a képek, virágtartók, installációk,  és fém tárgyakat néhány mágnessel stabilan rögzíthetünk.
A korábbi korszakok újítói, sokszor a feltalálók is a saját világukból merítettek, olykor a munkájukat kívánták megkönnyíteni amikor létrehoztak valamit. Önnek ugye nem a vasaló elhelyezésével volt gondja?
– Engem is a család inspirált. A játékszenvedély. Amikor a nagyobbik kislányom évekkel ezelőtt karácsonyra kapott egy mágneses kirakójátékot nemigen tudtuk használni, azaz a képeket kirakni. Gondot jelentett hol is tároljuk a kirakás után az elemeket. Vásároltam egy acéltáblát, amit szerettem volna felszerelni, de sehogyan sem ment a dolog. Eredetileg díszítőfestőként végeztem, az anyagismeretbe volt némi betekintésem. A mágnesfal ötlete adott volt. „Csak” meg kellett csinálni. Ma már az sem gond, ha a távirányítós kisautókat a mennyezeten szeretnénk versenybe állítani. Ilyen versenypályák kialakítására kisgyermekes szülőktől, de Forma 1-es szponzortól is kapok megrendelést. De reklámügynökségek tartják óriási ötletnek, hogy megnyitottuk a teret a mennyezettel a reklám kiszélesítésének. Persze ennél lényegesebb, hogy a lakberendezésben, bútorkészítésben is tudunk új lehetőséget mutatni, lényeges, hogy egy ötlet újabbat is szül:  a mágneses tapéta például  egyenes utat jelentett a tapétagyártás megkezdéséhez is. Azt már megoldottuk, hogy például egy digitális képkeret is rögzíthető ily módon, és tudjuk, az LCD televíziókat sem “bántja”. Most azon dolgozom, hogy egy közepes méretű LCD-, vagy plazma televíziót is elbírjon a fal.
Hogyan lett találmány a mágnesfal?
Teljesen véletlenül. A házilag kikevert anyagról és az eljárásról beszélgettem egy egyetemi professzorral, aki utánajárt annak , van-e a világban ilyen ? Nem volt.  2003-ban szabadalmi védettséget kapott a mágnesfal, és megváltozott -alapjaiban is – az életem. Európa- díjas és világbronzos találmány lett. Meghozta a médiabeli ismertséget is: a TV2 stábja, amely Genfben nyomon követte a 25 magyar találmányt és a kiállítókat, látta, hogy a standunknál mindig hosszú sorok kígyóznak. Mi ugyanis játszottunk a látogatókkal, bemutattuk, hogyan lehet például guruló tárgyat rögzíteni a mágnesfalon. A színes ábrákat bárki megcélozhatta a fémgolyókkal. Játszani mindenki szeret. Sikerünk volt, megmozgattuk a jelenlévők fantáziáját.  
– Azóta is számíthat a médiumok érdeklődésére. ..
- Így van. Sokat hívnak televízió műsorokba a kereskedelmi csatornák és a közszolgálati egyaránt.  A TV2 által elindított innovációs eredményeket bemutató műsor, A  100 csoda  a nézőket külön is megszólítja azzal, hogy szavazni lehet mind a 100 “csodára”, köztük a mágnesfalra is.
Lehet ismerni a szavazás eddigi eredményét?
– Igen, a mágnesfallal előkelő helyen állok, de nem lenne rossz még egy kis bátorítás, azaz  az újpestiek további szavazata sokat segíteni abban , hogy a már többször elért és megszokott bronzérmet -netán annál jobbat is- elérjem.
–  Jegyezzük  gyorsan ennek a mikéntjét !
– A www.100csoda.hu/szavazás oldalon lehet szavazni. Köszönöm , ha támogatnak.  A mágnesfal személyes ismeretséget is kínál: éppen a televíziós műsor illusztrálásaként október 28-tól január közepéig a VAM Design Center felső szintjén  is megtekinthető lesz, az eddig elmondottaktól eltérő változatban. De legyen ez meglepetés az Újpesti Napló olvasóinak is. 
A mágnesfal készen van. Újabb  tervek?
– Örök barátságot kötöttem a mágnessel, minden tervem ezzel kapcsolatos. Nincs még vége,  csak most kezdődött el igazán ! Úgy számolom, öt évig minden gondolatomat ez foglalja le. Eddig 9 szabadalom kötődik hozzá, és mintegy 10 milliós befektetést igénylő történet. Szeretném, és a családomnak is tartozom ezzel, ha a befektetett pénz megtérülne. Vagyis 15 évig nem ereszt még  a mágnes, ennyi idő szükséges még ahhoz, amíg a hazai és a világismertséget az üzleti életben, a gyártásban is végigviszem.