A magyar kormány tényleg megvétózza az uniós költségvetést

  •  
  •  
  •  

Eddig csak fenyegette vele az uniós vezetőket, úgy tűnik az Orbán-kormány most valóban megvétózza a következő uniós költségvetést. A Portfolio információi szerint a kabinet a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyreállítási alaphoz szükséges rendeletet sem fogja megszavazni.

Hétfő délután politikai vétót emel a magyar kormány Brüsszelben a 2021–2027-es uniós költségvetés ügyében azért, hogy a folyósításokat ne kössék a jogállamiság feltételeihez.

A Reuters hírügynökség kérdésére Kovács Zoltán kormányszóvivő is megerősítette a lap értesülését.

A német soros elnökség délután a tagállamok uniós nagyköveteinek brüsszeli tanácskozáson politikai állásfoglalást kér a tagállamoktól három jogszabállyal kapcsolatban. A Portfolio úgy tudja, hogy a magyar kormány

a következő 7 éves költségvetés mellett a helyreállítási alaphoz szükséges „Saját források” (Own Resources Decision, ORD) rendeletet is megvétózza.

Mivel a jogállamisági rendeletben nem egyhangúság a követelmény, így ott hivatalosan nem vétóról van szó, hanem egy elutasító magyar és lengyel álláspontról, amitől a rendelet hatályba tud majd lépni.

, , , , , , , ,