A magyar tudomány napja

  •  
  •  
  •  

November 3-a a magyar tudomány napja. Erről az ünnepről a Magyar Tudományos Akadémia 1997 óta megemlékezik, hivatalosan azonban 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egyévi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Az utókor azonban egész novembert a tudomány ünnepének szenteli.

Szűkebb hazánkat illetően az Újpestet alapító gróf Károlyi István a felsőtábla tagjaként támogatta Széchenyi István gróf terveit a pest-budai híd és az Akadémia ügyében. Az Akadémia létrehozásának érdekében például felajánlotta a család Soroksári úton lévő telkét, ha az építésre egyéb megfelelő helyet nem találnának.

Újpest korai időszakától kezdve számtalan akadémikust adott a hazának, akiknek tudományos munkásságát a jelenkorban is jegyzik, emlékét ápolják. Az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola falain például két emléktábla őrzi az újpesti akadémikusok nevét. Az emléktáblákat az Újpesti Városvédő Egyesület és Újpest Önkormányzata minden év novemberében – számos közéleti személyiség és a leszármazottak részvételével – megkoszorúzza, amit baráti találkozó követ. Az idei megemlékezésre november 21-én délután kerül sor. 

(Forrás: Wikipédia, Újpest 1907-2007)

Kármán György-emlékkoncert a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából

November 10-én, vasárnap 16 órától Kármán György-emlékkoncertet szervez az újpesti zsinagóga és Újpest Önkormányzata. A koncerten Kármán György orgonaművészre, a rabbiképző liturgia tanszékének vezetőjére emlékeznek. 

Közreműködnek: Prof. Schőner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektora és a MÁV-szimfonikusok. Vezényel: Héja Domokos, a Magyar Állami Operaház karmestere. Ének: Fekete László, Gál Áron, Gáspár Miksa, Székelyhidi Hajnal, Zucker Immánuel, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem kántorai, az egyetem Goldmark Kórusa. Vezényel: Ádám Mária. Orgonán közreműködik: Dobszay Péter.

Helyszín: az újpesti zsinagóga, Budapest IV., Berzeviczy G. u. 8.

Az emlékkoncertre szeretettel vár minden érdeklődőt Máté György elnök, Szerdócz Ervin rabbihelyettes és az elöljáróság.

A koncert térítésmentes. Helyfoglalás érkezés szerint.