A mi kezünkben van a jövő! A Föld Napja a Homoktövisben

  •  
  •  
  •  

Április 20-án nem csak fél óra, hanem egy egész délelőtt szólt a Földről, a Földünkről.Arról, hogy ez a bolygó már büdös, füstös, sebekkel teli. Arról, hogy meg kell menteni! Nekünk! A mi kezünkben van a jövő!

Ez azt jelenti, hogy tenni kell azért, hogy ne borítsa el a szemét a környezetünket, hogy le kell hajolni és felvenni az eldobott papírt, hogy le kell kapcsolni a feleslegesen égő lámpát, hogy el kell zárni a csöpögő csapot, hogy takarékosan kell bánni a vízzel, s hogy autó helyett kerékpárral is lehet közlekedni.
A természettudományos munkaközösség által szervezett témanap úgy kezdődött, hogy gyönyörű öblök és szigetek, fenséges hegyek és sziklák, zöldellő rétek és hűvös erdők képei villantak fel egymás után, s mutatták meg, hogy mit veszíthetünk.

Aztán láttuk a csernobili katasztrófa, az atombomba, a vörösiszap-ömlés döbbenetes, tragikus következményeit. Beindultak a gondolatok, jöttek az ötletek, a gyerekek pedig évfolyamonként más és más foglalkozásra igyekeztek. Míg az ötödikesek műanyagból ruhát készítettek és rejtvényt fejtettek, addig a 6. osztályos gyerekek virágot ültettek, térkép-süteményt csináltak és rapszöveget írtak.

Mindeközben az aulában álló paravánok megteltek rajzokkal, térképekkel, piktogramokkal, tervekkel. A legnépszerűbbek az üdítős dobozokból, flakonokból, nejlonzacskókból és kupakokból készült szemét-szobrok voltak: Sir Szemét, Cicus és a kutyáját sétáltató Pitypang úr, kinek „kezében” pitypangcsokor sárgállott.
Meghívásunkat elfogadva ellátogatott iskolánkba Wintermantel Zsolt polgármester úr. Elsőként hallhatta az egyik éppen formálódó rapszöveget:”Autó helyett kerékpár, busz helyett gyalog járj! A Földet ne rongáld! Haver, elő a kerékpárt!”

A hetedikesek átírták és előadták a KFT zenekar dalát, ami nem Afrikáról, hanem a környezettudatos életmódról szólt. A legnagyobbak totón mérték le tájékozottságukat, katasztrófavédelmi előadáson vettek részt, kémiai kísérleteket végeztek és elgondolkodtató Power Pointos munkákat állítottak össze az ökokatasztrófákról. Az alkotások bemutatása után végül meg is ünnepeltük a Földet, megettük a térkép-sütit. A barna kontinensek (csokis-kakaós keksz) partjait zöldes óceánok (mandulás keksz) vize simogatta. De nem sokáig, mert hamar elfogyott!

Ez a nap sem volt hiábavaló! A gyerekek vették az üzenetet. A mi kezünkben van a jövő!

Roskovenszki Zita
Homoktövis Általános Iskola