A mi kezünkben van a jövő!

  •  
  •  
  •  

Április 20-án nem csak fél óra,hanem egy egész délelőtt szólt a Földről, a Földünkről. Arról,hogy ez a bolygó már büdös, füstös, sebekkel teli. Arról, hogy meg kell menteni. Nekünk. A mi kezünkben van a jövő!

Ez azt jelenti, hogy tenni kell azért, hogy ne borítsa el a szemét a környezetünket, hogy le kell hajolni és felvenni az eldobott papírt, hogy le kell kapcsolni a feleslegesen égő lámpát, hogy el kell zárni a csöpögő csapot, hogy takarékosan kell bánni a vízzel, s hogy autó helyett kerékpárral is lehet közlekedni.

A természettudományos munkaközösség által szervezett nap úgy kezdődött, hogy gyönyörű tengerpartok és szigetek, fenséges hegyek és sziklák, zöldellő rétek és hűvös erdők képei villantak fel egymás után, s mutatták meg, hogy mit veszíthetünk.

Aztán láttuk a csernobili katasztrófa, az atombomba, a vörösiszap-ár döbbenetes és tragikus következményeit. Beindultak a gondolatok, formálódtak az ötletek, a gyerekek pedig évfolyamonként más és más foglalkozásra igyekeztek.

Míg az ötödikesek műanyagból ruhát készítettek és rejtvényt fejtettek, addig a 6. osztályos gyerekek virágot ültettek, térkép-süteményt csináltak és rapszöveget írtak.

Mindeközben az aulában álló paravánokon egyre több rajz, kép, piktogram, ötlet, javaslat jelent meg. Legnépszerűbbek az üdítős dobozokból, műanyag flakonokból, nejlonzacskókból és kupakokból készült szemét-szobrok voltak: Sir Szemét, Cicus és a kutyáját sétáltató Pitypang, kinek “kezében” pitypangcsokor sárgállott.

Meghívásunkat elfogadva, ellátogatott iskolánkba Wintermantel Zsolt polgármester úr. Ő volt az, aki elsőként hallhatta az éppen alakuló rapszöveget:”Autó helyett kerékpár, busz helyett gyalog járj! A Földet ne rongáld! Haver, elő a kerékpárt!”

A hetedikes diákok átírták és előadták a KFT zenekar dalát, ami nem Afrikáról, hanem a környezettudatos életmódról szólt.
A legnagyobbak totót töltöttek ki, meghallgatták az újpesti tűzoltók katasztrófavédelmi előadását, kémiai kísérleteket végeztek és elgondolkodtató, komoly Power Pointos munkákat készítettek és mutattak be az ökokatasztrófákról.

Az alkotások megtekintése és meghallgatása után végül meg is ünnepeltük a Földet, megettük a térkép-sütit. A barna kontinensek (csokis-kakaós keksz) partjait zöldes óceánok (mandulás keksz) vize simogatta. De nem sokáig!

Ez a nap nem volt hiábavaló. A gyerekek vették az üzenetet: a mi kezünkben van a jövő.

Roskovenszki Zita
Homoktövis Általános Iskola