A MR1-Kossuth Rádió jótékonysági gyűjtést szervez a Lea Otthon számára

  •  
  •  
  •  

Az MR1-Kossuth Rádió a mai napon kezdte meg jótékonysági gyűjtését a Lea Alapítvány által működtetett Lea Otthon számára. A Lea Otthon a gyermekvállalás időszakában krízisbe került fiatal nőknek és anyáknak nyújt segítséget, otthont és szakszerű képzést, hogy válságba került életüket rendezhessék. A Magyar Rádió székházában rendezett gyűjtésen a szervezők nem pénzbeli segítséget, hanem olyan adományokat várnak, amelyeket a Lea Otthon a mindennapokban is használhat.

 
Az MR1-Kossuth Rádió a gyűjtés keretében babaholmikat, műszaki cikkeket, irodaszereket, konyhai felszerelést, élelmiszert és barkácsszerszámokat vár a Lea Otthon számára az adományozóktól. Az összegyűjtött adományokat ünnepélyes keretek között 2008. december 18-án nyújtják át az Otthonnak. Az adománygyűjtést az idén Budapesten rendezik meg, de a Magyar Rádió tervei között szerepel, hogy 2009-ben a gyűjtést az egész országra kiterjessze.   
 
„A Lea Otthon csodálatra méltó küldetést vállalt magára: otthont és segítséget nyújt a krízisbe került fiatal anyáknak és gyermekeiknek, akik már szinte minden reményüket elvesztették. Tudjuk, hogy az igazi segítséget az Otthon dolgozói és munkatársai nyújtják az ott lakó anyáknak, de úgy érzem, hogy valamennyien tehetünk azért, hogy megkönnyítsük az Otthonban lakók életét. Szeretnénk, ha ez a gyűjtés nem csak egy egyszeri esemény lenne, ezért terveink között szerepel, hogy az adománygyűjtést 2009-ben az ország egyéb területeire is kiterjesszük.” – mondta Vízy Dorottya, az MR1-Kossuth Rádió műsorvezetője. Dorottya hozzátette, hogy az adománygyűjtéssel az MR1-Kossuth Rádió egyben fel szeretné hívni a figyelmet a hátrányos helyzetű, gyermeküket egyedül nevelő nők helyzetére, erre a valós, de gyakran elhallgatott társadalmi problémára.
 
„Az Otthon 2005-ben nyitotta meg kapuit. Azok a fiatal anyák, akik megkeresnek bennünket, gyakran súlyos lelki válságban vannak, lehetetlen körülmények között élnek. Bántalmazó párjuk elől menekülnek, kitagadta őket a családjuk, elveszítették a munkájukat és otthonukat. A babák sorsát is véglegesen megpecsételheti, ha ilyen körülmények között kell megszületniük. A Lea Otthonban lehetőséget nyújtunk az anyáknak és babáiknak, hogy együtt, szeretetben élhessenek és fejlődhessenek. Az MR1-Kossuth Rádió gyűjtése nagy segítség számunkra; olyan, akár egy baba mosolya édesanyjának.” – mondta Varga-Hegyi Eszter, az Otthon vezetője.
A Lea Otthon – amelyet a Székesfehérvári Egyházmegye tart fent – egy olyan gondozási otthon, amely 20 fiatal anya és babája befogadására alkalmas. Szakmai programjának megvalósulását a magasan képzett szakember-gárda (család- és szociális gondozók, pedagógusok, egészségügyi dolgozók, jogász, pszichológusok) szavatolja. A fiatal anyák úgy szerezhetnek itt az életben is használható szakképesítést, hogy közben együtt lehetnek és gondoskodnak babáikról.
A Lea Otthon adatai szerint Magyarországon évente körülbelül 14 ezer anya szül gyermeket a 16-24 éves korosztályban. A fiatal anyák jelentős része halmozottan hátrányos helyzetű: gyakran családból kitaszított, gyermeküket egyedül nevelő nők, alacsony iskolai végzettséggel, gyakorlat nélkül, rossz szociális és anyagi helyzetben, szakképesítés és állandó otthon nélkül.
Az adományokat a Magyar Rádió székházában található Vevőszolgálaton (1088 Budapest, Pollack Mihály tér 10.), a bejárat melletti portán adhatja át. Az Otthon nem pénzbeli adományokat vár, hanem a mindennapokban használható – új, vagy használt, de működőképes – eszközöket, például babaholmikat, műszaki cikkeket, irodaszereket, konyhai felszerelést, élelmiszert és barkácsszerszámokat.