A műhold neve: Liza

  •  
  •  
  •  

Mint tudjuk: minden út Újpestre vezet, így aztán azon sem igen csodálkozhatunk, hogy az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség Galileo elnevezésű műholdprogramja keretében felbocsátandó 27 műhold egyikének újpesti kislány a névadója. Ugyanis Kraaijvanger Liza nyerte azt a rajzversenyt, melynek eredménye a keresztelés.

A tizenegy éves kislány nagyszülei is Újpesten élnek, dr. Tordai Pál a közművelési kör oszlopos tagjaként aktív közéleti szereplő. Édesanyja, Szilvia, több nyelven beszél, tanít. Édesapja holland, Liza is kinn született, öt éves volt, amikor hazatértek. A kis rajzművész a Fillér utcai általános iskola ötödik osztályába jár. Kedvenc tartárgya a történelem, a technika, és természetesen a rajz. Mint mondja, utóbbival van egy kis gond: az órákon túl sokat beszél a tanító bácsi. Pedig jobb lenne rajzolni.

– Az unokatestvéreim hívták fel a fi gyelmem a Galileo-rajzversenyre, és mivel tetszett az ötlet, elhatároztam, hogy elindulok – meséli Liza. – Egyből beugrott, hogy a Föld lesz majd a központi helyen, körül pedig huszonhét gyerek fogja egymás kezét az űrben. Merthogy ennyi műholdat lőnek fel. Fogtam a színes ceruzákat és két napon át rajzoltam. Nem gondoltam, hogy nyerek, de nagyon megörültem, amikor megtudtam a végeredményt. Kraaijvanger Liza azóta is csak rajzol, egyre rajzol. A Liza nevű műhold pedig, ha Újpest fölött jár majd: bizonyára ránk mosolyog.

Űrhajós gratulált

Magyarországról 781 pályamunka érkezett a versenyre. A gyerekeknek egy olyan művet kellett elkészíteniük, amely a világűrt vagy az űrrepülést mutatja be. A rajzok bármilyen technikával készülhettek. A zsűri elnöke Farkas Bertalan űrhajós volt, aki gratulált a győztesnek. Tagjai: Süveges Gergő tv-s személyiség, Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára és Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője.

Kép és szöveg: Ádám Tamás