A Nagytemplom orgonája az esküvői szezonra újra szólni fog!

  •  
  •  
  •  

Meglepő látvány lehet az Egek Királynéja templomba betérőnek a „kibelezett” orgona. Újpest önkormányzata elkötelezetten támogatja a kultúrát, az értékmegóvást. Bizonyította ezt a Nap utcai templom új orgonája kapcsán, továbbá az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola új zongoráját is az önkormányzat támogatásának köszönheti. Nincs ez másképp az Egek Királynéja Nagytemplom esetében sem, így került szétszedett állapotba a régi szép orgona…

Romantikus hangzású

A nagytemplom orgonáját Újpest elszánt katolikus hívei 1911-ben építtették a rákospalotai székhelyű „Országh Sándor és Fia” orgonaépítő vállalattal. Országh 9600 koronáért egy romantikus hangzású, de liturgikus célokat szolgáló orgonát épített, melyet 1963-ban a plébánia vezetése kibővíttetett. Ez az orgona szólt egészen 2012. szeptember 27-ig. Ezen a napon ugyanis megkezdődött a 101 éves orgona generálfelújítása. 

Restaurátor mesterrel

Horváth Zoltán plébános – Újpest díszpolgára több orgonafelújító vállalattal tárgyalva, végül a Svájcból hazatelepedett Lukács Tamás orgonaépítő restaurátor mesterrel kötött felújítási megállapodást. Az 1963-ban beszerelt közel 50 éves alkatrészek mára már elhasználódtak. Az orgonamotor is mondhatni túlteljesítette magát, hiszen 1928 óta táplálta a hangszert levegővel. Muzeális darab, de mára már zajos, elfáradt, megérett a cserére. A nagyorgona felújítása több lépcsős felújítási szakaszon megy át. Áprilisig az önkormányzat jóvoltából elkészülhet a teljes sípkészlet – pontosan 2330 darab síp – restaurálása, a szélládák, a levegőjáratok, a pneumatika rendszer felújítása, korszerűsítése, és az új fujtató orgonamotor beszerelése, áprilisig. 

Újabb 50 évre

Az orgona, az első felújítási szakasz teljesítésével még nem fog jobban szólni, mert további felújítások, – új elektronikus szelepvezérlés, új három manuálos játszóasztal is nélkülözhetetlenek, és mind egymásra épülnek, az orgona együtt alkot egy hangszert. Bízunk a jó Istenben és a híres újpesti összefogásban, hogy jövőre megvalósulhat az egyházközség nagy álma, a teljesen felújított orgona, és újabb 50 éven át hibátlanul és magasztosan szolgálhatja az egyházközség szakrális liturgikus cselekményeit, és Újpest város kulturális eseményeit.

A számlaszám

Aki tud segíteni, várunk felajánlásokat az Újpesti Főplébánia 11704007-20024523 számú számlaszámára, nagy köszönettel. 

Az esküvői szezonra újból fog szólni az orgona, addig is egy szintetizátor orgonahangja, a templomi erősítőre kötve imitálja az orgonát. És utána szeretnénk folytatni, befejezni a teljes felújítást.

Tarcsi Veres Attila kántor

Újpesti Főplébánia