A nemesség kötelez

  •  
  •  
  •  

Levetítették Újpest alapítója, gróf Károlyi István ükunokájáról szóló dokumentumfilmet. A fóti ősbemutatón Wintermantel Zsolt emlékezett a nemesi családra.

A Károlyi család története átszövi az egész magyar történelmet.
Városunk, Újpest alapításában és dinamikus fejlődésében is kulcsszerepet játszottak a Károlyiak – hangoztatta Wintermantel Zsolt polgármester a gróf Károlyi Lászlóról szóló dokumentum bemutatóján péntek este. „Méltán beszélhetünk esetükben nemesi családról, hiszen minden korban komolyan vették azt a mondatot, hogy a nemesség kötelez” – emelte ki a polgármester a fóti Vörösmarty Művelődési Ház Színháztermében.

„Fontosnak tartom, hogy a Károlyi család üzenete ma minél többekhez eljusson, mert nagyok, erősek, tehetős emberek, cégóriások ma is akadnak bőven, akik kiváltságokat követelnek maguknak, de nagy többségükben nyomát sem lehet fölfedezni annak a közösségért vállalt felelősségérzetnek, ami a Károlyi családot naggyá tette” – köszöntötte az alkotókat, a fóti vendéglátókat Wintermantel Zsolt.

A film létrejöttét Fót Város Önkormányzata mellett Újpest Önkormányzata is támogatta, rendezője Bicskei Éva, producere Móczán Péter.

2011-ben Fót és Újpest is Károlyi évfordulókra emlékezik. A hármas évforduló jegyében két Károlyi-leszármazottra tekinthetünk vissza, egyet pedig személyesen köszönthetünk. Százharminc éve hunyt el gróf Károlyi István, Újpest alapítója, száznyolcvan éve született és százöt éve halt meg István gróf fiatalabb fia, Károlyi Sándor.

Régmúlt időkben tett kalandozásainkból visszatérve ebben az évben nyolcvanadik életévének betöltése ad apropót az emigrációból hazatért Fóton élő nagykárolyi gróf Károlyi László köszöntésére, akiről a film készült. István gróf ükunokája Fóton él Feleségével, Erzsébet asszonnyal. A Gyermekotthontól kért lakrészt bérleményként lakják az egykoron István gróf tulajdonát képező kastélyépületben, és gyakori vendégek Újpesten.

UN