A nyár zöldségsztárjai, receptekkel

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Napló legutóbbi lapszámában a zöldbab és a zöldborsó élettani hatását ajánlottuk olvasóink figyelmébe. Lettner Annamária dietetikus, életmód rovatunk szerzője, ezúttal receptekkel is megörvendeztetett bennünket.

Gombás rakott zöldbab
Hozzávalók:
1 kg zöldbab
10 dkg zabpehely
egy – egy kávéskanál búzacsíra, búzakorpa, zabkorpa, lenmagpehely
egy- egy csokor zöld petrezselyem és kapor
30 dkg gomba
2 fej hagyma, 6 gerezd fokhagyma,
0,5 dl olíva olaj
1 db zöldpaprika, 1 db nagy paradicsom
só, bors, majoranna
0,5 l görög joghurt, 2 dl főzőtejszín, 1 evőkanál zabpehelyliszt
A gombából, hagymából, fokhagymából, paprikából, paradicsomból, olajjal, fűszerekkel gombapörköltet készítünk. Az apróra vágott zöldfűszerek felét belekeverjük.
A zöldbabot sós vízben félig puhára főzzük. A rostokat meleg sós vízben áztatjuk, amíg megpuhul, majd leszűrjük, és a gomba pörkölthöz keverjük. Kiolajozott tepsibe szedjük a leszűrt főtt zöldbab felét. Ráterítjük a gombás keveréket, a tetejére a másik fele zöldbabot.
A joghurtot a főzőtejszínnel, zabpehelyliszttel és a zöldfűszerek másik felével elkeverjük, egyenletesen eloszlatjuk a zöldbab tetején. A tetejére szórhatunk reszelt sajtot, vagy e tejfölbe keverhetünk kevés csemege paprikát.

Zöldbabpörkölt
Hozzávalók:
2 nagy fej hagyma, 6 gerezd fokhagyma
0,5 dl repceolaj,
2 db zöldpaprika, 4 db paradicsom
só, bors, őrölt kömény, aprított lestyán, és zöldpetrezselyem
A fentiekből pörkölt alapot készítünk.
60 dkg zöldbabot sós vízben 5 percig főzünk, majd leszűrjük, a levét félre tesszük. A pörkölt alaphoz tesszük a zöldbabot, és többször lepirítjuk az egészet, mindig egy kevés főzővízzel öntjük fel, hogy le ne süljön. Amikor már puha minden, az utolsó felöntött víz után belekeverünk 1kávéskanál fűszerpaprikát. Ezzel is összefőzzük.
Készíthetjük tejfölösen, vagy belekarikázott virslivel, kockára vágott sajt darabokkal is.
Burgonyához, rizshez, tarhonyához, tészta, vagy más gabonakörethez adhatjuk.

Zöldborsós receptek
Legyünk kreatívak a konyhában!
A friss zöldborsót kínáljuk nyers salátatálhoz. Például: szeleteljük fel a sárgarépát, uborkát, cukkinit, karalábét, félbe vágott koktélparadicsomot, és tegyünk hozzá zöldborsót. Díszítsük bőven friss petrezselyemmel. Ez is lehet az asztalon sütemény helyett. Szép színeivel a gyerekeket is odacsalogatjuk az asztalhoz.
Készíthetünk zöldborsós tojás omlettet, vagy zöldborsós fasírtot.
Rántott ételek mellé (hús, hal, máj, sajt, gomba) tegyünk a tányérra párolt zöldborsót.
A majonézes salátákba is tegyünk zöldborsót. Például: majonézes burgonya- kukorica- gomba- zeller- cékla- tészta salátához.

Lettner Annamária
dietetikus

Kép: edenkert.hu