A nyugalom szigete

  •  
  •  
  •  

Újpesten közel háromszáz elnevezett közterületet találunk. Sorozatunkban arról kérdezzük az újpestieket, tudják-e, kiről, miről kapta a nevét az utca, ahol otthonuk található.

Jakabné Kovács Márta művésztanár, a hegedű szerelmese, és Kemenes András zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára kisgyermekkoruk óta szomszédok a Török Ignác utcában. Zenéltek is együtt, például a kertvárosi plébániatemplom Laudate kórusának több koncertjén. A kórus karnagyi szerepét huszonöt év után adta át Márta szomszédjának, illetve feleségének, Gógucz Emmának. Török Ignácról először Mártát kérdeztük:

– Honvéd vezérőrnagy, hadimérnök volt, akit az aradi vértanúk egyikeként ítéltek kötél általi halálra. Újpest egyedüliként valamennyi vértanú emlékét utcanévadással őrzi, és ezek az utcák mind itt vannak a közelben – mondja. – Az utcánk ma is kisvárosi hangulatot áraszt, szinte csak az itt élők járnak erre – szögezi le a tanárnő. – A házunktól pár lépésre lakott egy nyulas bácsi, sőt olykor vándorcirkusz is felverte sátrát a mai Szent László téren – mesél a gyermekkori emlékekről Márta. Feltárul a családi legendárium is: – Amikor az 1900-as évek elején parcellázták a területet, a dédszüleim a két kezük munkájával építették fel ezt a házat, ahol a nagymamám felnőtt, és később anyukám is született. A családi történethez hozzátartozik, hogy a ház a nagymama szatócsboltjának és később egy zöldségüzletnek is helyet adott. A nagymama jó szívvel hitelezett, s hirtelen megözvegyült. A nagy adósságból egy új házasság mentette meg. Ekkor anyukám még nagyon kicsi volt. Később az üzletből ismét lakás lett. Mi már a negyedik generációként lakjuk a gyermekeinkkel.

– A Török Ignác utcai házunk 1936-óta a családunké, akkor vette meg apai nagyapám.1961-ben itt születtem, azóta is itt lakom, most már a feleségemmel és a gyermekeinkkel – mondja Kemenes András. – Szeretjük, mert közel van a városközponthoz, és mégis csendes az utca, nekünk a nyugalom szigete. Ráadásul a vastag falak, a belső udvar és a Klauzál utcai oldalon lévő „szomszéd”-műhely ideális körülményeket biztosít nekem a gyakorláshoz. Akár éjszaka is zongorázhatok, nem verem fel a környéken élőket álmukból – meséli Kemenes András, aki büszke arra is, hogy történelmi utcanevek ölelik körbe. – A hely szelleme abban is megmutatkozik, hogy számtalan író, filmrendező merített témát, vagy talált helyszínre alkotásához a környéken. A kicsi utcában mindenki ismeri egymást, legalább látásból, évtizedekre visszamenőleg is. Sok emléket őrzök. Itt élt Boros úr, a zongorahangoló, vagy az evangélikus egyház néhai főgondnoka. Leveleki úr, az órásmester például közismert személyiség Újpesten – hangzik a felsorolás. 

Bangha K.

Idézzük az Újpesti utcanévlexikont: Török Ignác utca (1914) Erkel Gyula utca 24.-től a Szent László tér 3.-ig. (Török Ignác – 1795–1849 – honvéd tábornok, aradi vértanú volt.)