A parlagfűmentes környezetért

  •  
  •  
  •  

Három helyett öt települést, köztük Újpestet hirdették ki nyertesnek a Parlagfűmentes környezetért pályázaton. Az eredményeket július végén tették közzé. A kihirdetéskor tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a parlagfű elleni hatékony fellépés csak akkor lehetséges, ha a megfelelő eszközöket megfelelő módon alkalmazzák az érintettek.

A KwizdaAgro Hungary Kft. május 14-én hirdetett pályázatot annak érdekében, hogy segítse a parlagfű által okozott allergia visszaszorítsa. Az önkormányzatok és a települések közterületeinek gondozásáért felelős nonprofit szervezetek országszerte pályázhattak a GLIALKA STAR gyomirtóval történő parlagfű-mentesítés támogatására.

A felhívásra tizennégy település nyújtott be pályázatot, amelyeket négy zsűritag értékelt, közülük a legmagasabb pontszámot elérő pályázatok kaptak támogatást. A bírálók figyelembe vették, hogy melyik pályázó értette meg igazán, hogy hol lehet a legjobban használni a Glialka Start, úgy hogy annak csak előnyei legyenek, a környező növényzetet, természetes vizeket ne veszélyeztesse. Figyelembe vették azt is, hogy a pályázó milyen egyéb módszerrel irtja a parlagfüvet, ott ahol a gyomirtó szert nem szerencsés használni, valamint hogy mennyire motiváló lakossági programot talált ki a megelőzés érdekében.

Rendszeres gondozás

A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet: fontos, hogy a mindig a megfelelő módszert alkalmazzuk a gyomirtásban. A parlagfűirtásban például, a legjobb módszer a területek rendszeres gondozása, a kapálás. Ugyanakkor vannak olyan nagy kiterjedésű, parlagon fekvő földek, ahol a fenntartók helyesen alkalmazhatják a gyomirtó szereket is, mert azok haszonnövényeket nem veszélyeztetnek.

A közhiedelemmel ellentétben azonban a kaszálás csak rövidtávon jelent megoldást, mert valójában inkább megerősíti a növényt, szaporodásra sarkallja. Vannak azonban olyan speciális helyek, ahol nem lehet sem kapálni, sem kaszálni, például a burkolt utak repedéseinél.

A KwizdaAgro eredetileg úgy tervezte, hogy három nyertest fog hirdetni, azaz három várost fog támogatni, nyertesenként 100-100 liter gyomirtó szerrel. A beérkezett pályázatok magas színvonalára való tekintettel azonban a cég úgy döntött, hogy 400 literre emeli támogatás mértékét, és 5 önkormányzatot díjaz. A támogatás összértéke így elérte az 1 millió forintot, az öt városból Újpest az egyetlen, amelyik kerületként nyerhetett – egyedül a fővárosból.

MOA