A piacon a helyzet változatlan

  •  
  •  
  •  

Vélt, valós vagy szándékos félinformációk keringenek az újpesti Szent István tér és a piac jelenlegi helyzetéről, mióta megkezdődött a tíz éve várt és minden helyi politikai erő alapvető egyetértésével találkozó Főtér-rekonstrukciós program. A csapongó hírek egy része csak arról beszél, hogy a parkolási rendszer és a közlekedés eddig megszokott rendje miként alakult át, arról már nem, hogy miért? Nos, egy új Főtér megvalósulásáért. Az újpestiekért.

-Lássunk végre tisztán: „osztogatnak vagy fosztogatnak”?kérdeztük a hajdani viccet idézve az átalakulás egyik „gazdáját”, Balogh Angéla megbízott piacvezetőt.
-Nem fogják elhinni, de sem egyik, sem másik. Egy száz éve érintetlen tér tíz éve tervezett és másfél éve a megvalósulás útjára lépett átépítése kezdődött meg. Az újpestiek sokszor és több formában is értesültek, értesülhettek az elképzelésről, hiszen az önök lapjában is folyamatosan tudósítottak a tervekről, szakmai és lakossági fórumokon ismertették a városvezetők a helyiekkel a várható változásokat. A változások elkezdődtek és azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy este lefekszik s reggelre ébredve végigsétál az új Főtéren.
-Bő két hét után milyen visszajelzésekkel találkozik az egyik leghitelesebbnek számító: a piaci hírcsatornákon keresztül? 
-Az emberek megértik a mégannyira is kellemetlen, de értelmes célok érdekében történő átmeneti helyzetet. A kellemetlenségeket ráadásul mind mi, mind a városvezetés igyekszünk a legkisebb mértékűre szorítani.
-Pontosabban?
-Nézze, magam is olvastam bulvárlapokban, hogy a fizetett és őrzött parkolási rendszer kialakítása visszásságokat sejtet a háttérben, amit persze tényekkel nem tudnak alátámasztani, csak homályos mellébeszélésekkel sejtetni próbálnak. Ezzel szemben a valóság az, hogy teljességgel jogszerű volt az eljárásunk, ugyanis a helyszín, a keramitos parkoló I/I-es besorolással az önkormányzat tulajdonát képezi, tehát tulajdonosi jogkörrel rendelkezett a terület sorsáról. Az pedig, már elnézést, de egy ökörség, hogy a parkolási bevétel körül próbálnak egyesek „oknyomozni”. A szándék nem a profit, hanem a helyiek életének kiszolgálása volt s hogy jól döntöttünk mi sem bizonyítja jobban, mint a számok. A május elsejei, első hosszú hétvége idején, amikor a legnagyobb bevásárlás zajlott, a 170 jármű befogadására tervezett parkoló bevétele a 4000 forintot sem érte el. Ez azt jelenti, hogy a kétórás ingyenes várakozási lehetőséget kihasználva tízszeres fordulásban tudták igénybe venni a helyiek a parkolási lehetőséget! Ez minden várakozást felülmúló hatékony gyakorlat.
-Mi a legközelebbi változás a Főtér, illetve a piac életében?
-Megkezdődött a régóta üresen álló, Templom utcai húsbolt elbontása. Ezen a területen már a Kiscsarnok ellátását tudjuk biztosítani a kereskedői beszállítók járművei részére.
-S mi lesz az ottani kiskereskedőkkel?
-Új üzlethelyiségek felajánlásával tudjuk segíteni a további tevékenységüket, amint a kereskedők parkolását kártyával biztosítjuk a megnyitott üres telken, sőt: a helyi kiskereskedőkét is, akik önkormányzati bérleményben tevékenykednek.