A polgármester az államtól is vár támogatást

  •  
  •  
  •  

125 évvel ezelőtt a nagy elődök ezen a helyen alapították meg az Újpesti Torna Egyletet. Mától, június 16-tól a Szent István tér 19 szám alatt, a régi újpesti Piactéri iskola falán tábla hirdeti a történelmi eseményt. A sportklub és a kerületi önkormányzat együttes erővel, időt, pénzt és energiát nem kímélve, hosszas kutatás után találta meg a helyszint. Az emléktáblát az igen szép számú érdeklődő vastapsa közepette dr. Derce Tamás polgármester és Kapolyi László klubelnök leplezte le.

Olimpiai bajnokok, világbajnoki aranyérmesek, idősek és egészen fiatal sportolók, újpesti polgárok és UTE-szurkolók jöttek el az emléktábla avatására. Megtelt az utca, leállt a forgalom arra a fél órára, ameddig az ünnepség tartott. A himnusz hangjai után rövid történelmi emlékeztető következett, majd az érdeklődők pisszenés nélkül hallgatták végig az újpesti olimpiai bajnokok nevének felsorolását. Szerencsére akadt belőlük szép számmal.  
Dr. Derce Tamás, Újpest polgármestere szép szavakkal méltatta a patinás egyesületet, dicsérte a múlt és jelenkor vezetőit, bajnokait, s minden újpesti sportolót. Az ünneplés közepette sem feledkezett meg arról, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos  a sport és az egyesület a helyieknek. Kijelentette, reméli, hogy az elkövetkezendőkben – mivel mindenki tudja, hogy milyen kevés támogatás jut a sportra – az állam mélyebben nyúl majd a zsebébe, hogy ezzel hozzájáruljon egy  egészségesebb generáció fejlődéséhez.
Őze István klubigazgató megköszönte  az önkormányzat hathatós segítségét, kiemelte, nélküle talán még ma is keresnék a helyet, ahol az UTE egykoron megalakult, ahonnan mára az ország legnagyobb és legidősebb sportegyesületévé vált.
Az ünnepség rövid ideig tartott, de a tömeg valamiért nem akart oszlani. Régi sportolók ölelgették egymást, emlékeztek a sikerekre, a közös győzelmekre és arról beszéltek, milyen jó lenne, ha 125 év múlva még mindig élne kedvenc egyesületük, még mindig lehetne hol sportolni a fiataloknak, és még mindig lehetne szorítani a világversenyeken az újpestiekért.