A polgármester az MLSZ-től várja a megoldást

  •  
  •  
  •  

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere szerint a Magyar Labdarúgó Szövetségnek (MLSZ) törvény adta lehetősége van arra, hogy megakadályozza az Újpest FC felszámolását.

Újpest városvezetője szerdai közleményében úgy fogalmaz, hogy “az MLSZ-nek döntenie kell: a magyar labdarúgás ügyét szolgálja, vagy hozzájárul az egyik legnagyobb múltú magyar labdarúgó egyesület tönkretételéhez”.

Utalt rá, hogy a sporttörvény decemberi módosítása után a szövetség meghozhatja azt a döntést, mely megmenti a klubot. “Döntésével az MLSZ egyben azt is megüzeni, mire számíthatunk, milyen gazdasági szereplőket akarnak látni a hazai labdarúgásban.

Az üzleti érdekei mentén, de törvényesen működő belföldi vagy külföldi tulajdonosokat, avagy kétes hátterű, offshore cégekkel üzletelő, a futballklubot pénzmosásra, adóelkerülésre használó személyeket. Ez az MLSZ döntése lesz” – áll a közleményben.

A polgármester a kialakult helyzettel kapcsolatban azt írta, hogy a klub vélhetően a korábbi tulajdonos gyanús ügyletei miatt került végveszélybe, ám erről sem a rajongók, sem a játékosok, edzők, a klub más alkalmazottjai, hívei nem tehetnek.

Képtelenségnek tartja ugyanakkor, hogy az ország egyik legpatinásabb, 20-szoros bajnok klubját – melynél olyan nagyságok játszottak, mint Szusza Ferenc, Bene Ferenc, vagy Törőcsik András -, s ezen keresztül az egész magyar labdarúgást büntessék meg kétes off-shore cégek ügyeskedései, illetve a jelenlegi és volt tulajdonos vitái miatt.

Szerinte a magyar igazságszolgáltatás dolga az igazság felderítése és a felelősök megbüntetése, míg az MLSZ-é, hogy mindent megtegyen a magyar futball jelenéért és jövőjéért. “Én azonban Újpest polgármestereként nem fogom tétlenül nézni, hogy az újpestieket büntessék mások vétkeiért.” – zárul Wintermantel Zsolt levele.

Az UTE korábban azzal fordult az MLSZ-hez, hogy a licencjogot átvinné a klubot működtető gazdasági társaságtól, az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-be.

Az MLSZ kedden közleményben jelezte, hetek óta egyeztet az újpesti klubvezetéssel, jelenleg is folyamatosan kapcsolatban áll a tulajdonossal, egyben pedig egyértelművé tette, hogy milyen kiegészítő garanciákat és információkat kell megkapnia ahhoz, hogy felelősségteljes döntést hozhasson a lila-fehér klub licencéről.

Közölte, kész soron kívül döntést hozni, amint rendelkezésére állnak a bekért dokumentumok és információk. Az ügy kapcsán március 1-jén Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Csányi Sándort, az MLSZ elnökét: akadályozzák meg, hogy az Újpest Football Club Kft. kibújhasson a mintegy 850 millió forintos adó- és egyéb fizetési kötelezettségei alól.

A klub ügyvédje, Visontai Csongor a Nemzeti Sportnak az ügy hátteréről elmondta, amikor Roderick Duchatelet átvette a klubot, tisztában volt azzal, hogy egy ciprusi offshore cég, az eladó.

Ez bizonyos kötelezettségekkel, tartozások kifizetésével járt, aminek a belga üzletember eleget is tett, ugyanakkor később további offshore cégek jelentkeztek, a tulajdonos pedig úgy döntött, a vitatható követeléseket már nem fizeti ki.

Csehi István, Újpest FC Kft. korábbi ügyvezetője ezekre az állításokra az MTI-hez is eljuttatott közleményben azt állította, hogy új offshore cég nem jelentkezett, a követelésekkel tisztában volt a belga tulajdonos, a 2012. és 2013. évi veszteségeknek pedig nincs köze a múltbéli adósságok törlesztéséhez.

Az ügyben érintett cégek időközben felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, az MLSZ szabályzata szerint pedig ha az jogerőre emelkedik, akkor az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot pedig kizárják a bajnokságból, és legfeljebb a harmadik vonalban indulhat.


Wintermantel Zsolt levele teljes terjedelmében:

 Ki akarja tönkre tenni az Újpestet?

És hol áll az MLSZ?

 

Magyarország egyik legrégebbi és legpatinásabb futball klubja, az Újpest végveszélybe került – mások hibájából, vélhetően a korábbi tulajdonos gyanús ügyletei miatt.

Erről a helyzetről sem a magyar sportrajongók, sem az újpestiek, sem a játékosok, edzők, a klub alkalmazottai, tagjai, hívei, drukkerei, sem az újpesti emberek nem tehetnek. Márpedig ez a klub nem csak a drukkereinek fontos, azok is büszkék rá, akik nem focirajongók Újpesten és országszerte is. Ez a legendás klub a mi városunk egyik büszkesége.

A jelenlegi és volt tulajdonos vitája kapcsán perek zajlanak, amelyek bármeddig elhúzódhatnak. A magyar törvények szerint azonban a felszámolási eljárással nem kell megvárni a perek kimenetelét.

Hiszek benne, hogy Magyarországon a törvények a becsületes embereket megvédik, és nem hagyják büntetni őket. Képtelenség, hogy kétes off-shore cégek ügyeskedései, a jelenlegi és a volt tulajdonos lezáratlan vitái miatt egy száz éve élvonalban szereplő, húszszoros bajnok futballklubot, annak szurkolóit, ezen keresztül az egész magyar labdarúgást és Újpest városát büntessék meg.

A magyar igazságszolgáltatás dolga az, hogy kiderítsék az igazságot, érvényt szerezzenek a törvényeknek, hogy aki valóban adós, az fizessen, aki pedig kibújni próbál adózás alól, azt megbüntessék.

A Magyar Labdarúgó Szövetség feladata viszont az, hogy mindent megtegyen a magyar labdarúgás jelenéért és jövőjéért. Magyarország nem engedheti meg magának, hogy egy olyan klubot mások hibája miatt tönkretegyenek, amely Szusza Ferencet, Bene Ferencet, Törőcsik Andrást és világklasszis magyar labdarúgók tucatjait adta az országnak. Világválogatottakat, olimpiai bajnokokat, világbajnoki érmeseket, európai ezüstcipős gólkirályokat.

Az Újpesti futball sorsa most az MLSZ kezében van. Az MLSZ-nek a sporttörvény lehetőséget ad arra, hogy megakadályozza szeretett klubunk felszámolását.

A Parlament decemberben módosította a sporttörvényt. Belekerült egy pont, amely szerint a törvény minden betűjének megfelel az Újpest. Semmi akadálya nincs tehát a döntés meghozatalának!

Óhatatlanul fölmerül tehát a kérdés, kinek állhat érdekében az Újpest tönkretétele? 

Az MLSZ-nek döntenie kell: a magyar labdarúgás ügyét szolgálja, vagy hozzájárul az egyik legnagyobb múltú magyar labdarúgó egyesület tönkretételéhez. Döntésével az MLSZ egyben azt is megüzeni, mire számíthatunk, milyen gazdasági szereplőket akarnak látni a hazai labdarúgásban. Az üzleti érdekei mentén, de törvényesen működő belföldi vagy külföldi tulajdonosokat, avagy kétes hátterű, offshore cégekkel üzletelő, a futballklubot pénzmosásra, adólekerülésre használó személyeket. Ez az MLSZ döntése lesz.

Én azonban Újpest polgármesterként nem fogom tétlenül nézni, hogy az újpestieket büntessék mások vétkeiért.

Wintermantel Zsolt
Újpest polgármestereRoderick Duchâtelet közleménye
Az Újpest FC elnök-tulajdonosa reagál az elmúlt napok eseményeire

Sajnálattal olvastam, hogy Csehi István szavai még mindig hitelesnek számítanak bárki számára is.

Sajnálattal olvastam, mert Csehi István az az ember, aki 2011. október  21. és 2012. február 14. között valamivel több, mint 30 ezer eurót és 39 millió forintot vett fel készpénzben az Újpest FC Kft. három különböző számlájáról úgy, hogy ezekkel az összegekkel azóta sem számolt el (bizonylatok letölthetőek ide kattintva), emiatt pedig továbbra is büntetőeljárás van ellene. 

Mert Csehi István az az ember, akinek ügyvezetősége mellett 2011. október 26. és 2012. február 12. között  az Újpest FC Kft. az általam utalt összegből 1 304 000 eurót és 195 266 260 forintot utalt tovább olyan, tényleges szolgáltatást nem nyújtó offshore cégeknek, mint  a Spontefor Limited, a BTC International, a TPI Invest, a Blackstone Continent, a Lascano, a Clancy LLC, a Sparceas Limited vagy éppen a Bronture Limited (bizonylatok letölthetőek ide kattintva).

Nem mellesleg – csak, hogy kerek legyen a történet –, Csehi István az az ember, aki az Újpest FC Kft. számlája mellett a Sparceas Limited, a TPI Invest, a Plastrum, az Iceinvest, a Pilvax, a Spontefor Limited, a BTC International, és a Blackstone Continent számlájához is korlátlanul hozzáférhetett az említett időszakban (bizonylatok itt). Néhány cégnév mintha az előző bekezdésben is szerepelne…

A fentiek tekintetében és azt figyelembe véve, hogy a napokban sokat emlegetett licencátruházás minden tekintetben megfelel a hatályos magyar törvényeknek, némileg értetlenül állok az előtt, hogy az MLSZ még tőlem vár garanciákat, az pedig csak simán megdöbbent, hogy Csehi István továbbra is hajlandó minden papírt olvasás nélkül aláírni, amit elé raknak partnerei.

Roderick Duchâtelet