A Pozsonyi és a Nyár utca kereszteződése

  •  
  •  
  •  

Sorozatunkban egykori újpesti városképeket szembesítünk a mával.
elvételünk az 1950-es évek elején készült a Pozsonyi és a Nyár utca kereszteződésében lévő villamosról, amelynek hátterében a Könyves Kálmán Gimnázium épülete látható. A klinkertéglás intézmény Újpest jellegzetes épülete. Az iskola történetét cikkünkben csak nagy vonalakban említjük

Gimnázium épülete látható. A klinkertéglás intézmény Újpest jellegzetes épülete. Az iskola történetét cikkünkben csak nagy vonalakban említjük.

1905 júliusában döntött a gimnázium alapításáról a képviselő-testület, létesítésére hatezer koronát megszavazva. Az oktatás az Attila utca 12. szám alatt, majd a Venetiáner utcában, bérelt épületben zajlott. Az 1907-ben várossá lett Újpest gimnáziuma egy évvel később került állami kezelésbe. A város a gimnázium épülete számára a Ferenc József téren, a mai Tanoda téren átadott, négy utca által határolt, 2169 négyszögöles telket biztosította, és egyszeri összeggel járult hozzá az építkezéshez. A kultuszminisztérium Tőry Emil és Pogány Móric építészeket bízta meg a tervezéssel, akik az épület klasszicizáló jellegével az ott folyó művelődési munka klasszikus tartalmát és szellemét juttatták kifejezésre. A homlokzat timpanonszerűen kiképzett felső részére csillogó mozaikkövekből kirakva felkerült a történelmi magyar címer. A ma is működő csillagvizsgáló 1953-ban lett készen, az iskolában tanító Kulin György építette. Az épület a centenárium idejére visszanyerte eredeti szépségét. Az iskolában négy- és hatosztályos gimnáziumi képzés folyik.

A villamoskocsi a Marx (ma Nyugati) tér felé haladva állt meg Nyár utcai megállójában. A jelzése eredetileg J volt, 92-es számát 1938-ban kapta. A Nyugati és az újpesti István tér között közlekedett. 1953-ban vonalát Rákospalota-Újpest vasútállomásig hosszabbították meg, jelzése 62-esre változott. 1961-től 1968-as megszüntetéséig 12 A-nak hívták.

B.K.

A rovat tanácsadó szakértői: Szöllősy Marianne és Krizsán Sándor helytörténész. Felvételek: Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény és Várai Mihály

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:14.0pt;
mso-bidi-font-size:11.0pt;
font-family:”Times New Roman”,”serif”;
mso-bidi-font-family:Calibri;
mso-bidi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}