A rabul ejtő város

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Élet-képek címmel meghirdetett fotópályázat eredményhirdetésével és díjkiosztó ünnepségével csütörtökön kora este megkezdődött az Újpesti Városnapok idei rendezvénysorozata.

Az önkormányzat és az Újpesti Sajtó Kft. által meghirdetett fotópályázatra beküldött alkotásokból augusztus 29-én, csütörtökön 17 órakor kiállítás nyílt az Ifjúsági Ház Új Galériájában. Az eseményen Wintermatel Zsolt köszöntötte a jelenlévőket és az alkotókat, majd  a szakmai zsűri véleményét Várai Mihály  elnök, az Újpesti Napló fotóriportere foglalta össze. Az esemény háziasszonya Tátrai Adrienn, Újpest Arca volt.

Hagyományt teremtett
Újpesti Élet-képek címmel Újpest Önkormányzata és az Újpesti Sajtó Szolgáltató Nonprofit Kft. harmadik alkalommal hirdetett fotópályázatot amatőr és hivatásos fotósok számára több kategóriában, műfaji megkötés nélkül.
Miként az Új Galériában megrendezett tárlat megnyitóján Wintermantel Zsolt kiemelte: Újpest Önkormányzata hagyományt teremtett, amikor újpesti élet-képek készítésére, élmények megörökítésére és beküldésére ösztönözte a fotózás kedvelőit.– Közhelynek tűnhet, de igaz, hogy nehéz helyzetben lehetett a zsűri, hiszen jobbnál jobb alkotások kerültek a kiállítóterembe, nehéz ilyen anyagból kiválasztani a legjobbat. Az alkotók közül többen olyan magaslatokból készítettek képet, amit kevesen láthatunk, olyan fényeket láttatnak, amelyek nem mindennapiak, az olykor szinte láthatatlan szépségeket is elénk tárják.  Minden képnek megvan a mondanivalója. Örömteli, hogy a várost járva készültek a felvételek és az alkotók meg is mutatják nekünk alkotásaikat. Komoly tartalom állt össze kiállítássá – emelte ki a város polgármestere.

Városnapi nyitány a Magyar Fotográfia Napján
– A képek láttán szemünk előtt kel életre az „Újpest, ahol szeretünk élni” mottó, a felvételek egytől egyig a város iránti szeretetről vallanak – emelte ki Várai Mihály, a zsűri elnöke, aki hangsúlyozta: örvendetes dolog, hogy a kiállítás épp a Városnapok nyitányaként és a Magyar Fotográfia Napján nyílik. – A pályázat iránti érdeklődés a korábbi évekhez képest nem veszített vonzerejéből, az előzsűrizést követően versenyben maradt félszáz jelentkező 275 képéről mondott véleményt, és sorolta helyezési sorrendbe az alkotásokat a Vajda János, Sopronyi Gyula és Várai Mihály, neves újpesti fotóművészek alkotta zsűri.

Mint megtudtuk, a zsűri valóban nehéz helyzetben volt, több forduló után alakult ki a végeredmény. A bírálás alatt a szerzők végig őrizték inkognitójukat, a „borítékbontásnál” derült ki például, hogy két kategóriában ugyanazon szerzőt jelöltek győztesnek Báthory Judit személyében.

Folytassa, fotózó!
–    Fotópályázat minden bizonnyal jövőre is lesz, így mindenkit arra ösztönözhetek, hogy már a Városnapok idején örökítsenek meg életképeket, fellépőket, látványosságokat. Hiszen ezek a mi életünkről, hétköznapokról és ünnepeinkről szólnak – mondta zárszóként és ösztönzésképpen Várai Mihály.

A díjakat a kiírók nevében Wintermantel Zsolt adta át és gratulált Tóth Sándorral, az Újpesti Sajtó Kft. ügyvezetőjével és Várai Mihállyal együtt valamennyi helyezettnek. 

Az Újpesti Élet-képek 2013 fotópályázat végeredménye
Hírek, események – életképek kategória
3. díj – Szatmári Andrea: Szünetben
2. díj – Galcsik György: Futó- és Kerékpáros Fesztivál I.
1. díj – Báthory Judit: Vidám túlélők

Közterek kategória
3. díj – Lebovits György: Ködös némaság
2. díj – Bottlik Dániel: (19_03)
1. díj – Báthory Judit: Év végi fények

Kiemelt kollekciódíj nyertese
Koi Zoltán:
– A kereszteződés
– A Megyerink
– Egyszer eljön…
– Központi zsongás
– Sínfutás Káposztás mellett
– Újpesti gyors

A kiállítás szeptember 15-ig tekinthető meg mindennap 9-18 óra között az Ifjúsági Házban.

B.K.


Augusztus 29.: a Magyar Fotográfia Napja.
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezte A magyar fotográfia napjának megünneplését. Ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia). Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan állítja, hogy 1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon. Ez a nap alkalom arra, hogy a társadalom figyelmét a fotókultúrára és egyben a fotótörténeti értékekre irányítsuk.
(Forrás: Neumann-ház – Irodalmi Szerkesztőség)