A reneszánsz nyomában

  •  
  •  
  •  

Az idei a Reneszánsz éve lett hazánkban, mellyel Mátyás király trónra kerülését ünnepeljük; kigondolói, szervezői a megújulás, az újjászületés és az újdonság felfedezését is hangsúlyozták. A rendezvények célja a gondolkodó, kultúrára fogékony emberek megszólítása, s ez a megszólítás különösen fontos a fiatalok esetében.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:10.0pt;”Times New Roman”,”serif”;
mso-fareast-“Times New Roman”;}

A Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnáziumban november 10. és 14. között kettős ünnepen vettek részt pedagógusok és diákok; nemcsak a reneszánsz kultúrkörről emlékeztek meg, hanem az iskola névadója, Károlyi István születésének évfordulójáról is.

– Nem ez az első reneszánsz témájú programunk idén, hiszen reneszánsz koncerteken, rendhagyó történelemórákon már részt vehettek a diákok, sőt, ennek a jegyében rendeztük a februári Károlyi Fesztivált is – mondta lapunknak Lozsekné Tuza Márta pedagógus, a Károlyi Napok szervezője. – November 10-én sport- és egyéb versenyekkel indultak a programok, amit másnap Buda Attila Károlyi-kutató előadása követett. Az egyhetes programsorozat fénypontja minden bizonnyal a szerdai kiállítás-megnyitó és eredményhirdetés volt, melyen a szülők, gyermekek és az önkormányzat képviselői mellett Károlyi István leszármazottja, Gróf Károlyi László és felesége, Erzsébet asszony, a rendezvény két fővédnöke is részt vett, mindnyájunk örömére. A képzőművészeti kiállítás hagyomány az iskolánkban. Büszkék vagyunk rá, hogy idén 15 iskola 381 tanulója 400 alkotással pályázott. Rendkívül kreatív, fantáziadús művek születtek, erről a galériánkban bizonyosodhatnak meg az olvasók. Természetesen ezt a programot is a reneszánsz kultúrkör köré építettük: az alsós pályázóinknak Mátyás-mesét, vagy mondát kellett illusztrálniuk, a felsősöknek várat kellett tervezniük, makettet készíteniük, a legnagyobbak pedig korhű ruha- és ékszertervezésben, valamint kódexlap- és iniciálétervezésben próbálhatták ki tehetségüket. Lehetőséget kaptak az ifjú fotósok is, az ő témájuk a megújulás volt. Az ünnepségre diákjaink tették fel a koronát: reneszánsz mesejátékkal, dalokkal és tánccal léptek fel a nagyérdemű előtt.

A kiállítás megnyitójával nem értek véget a Károlyi Napok; csütörtökön Károlyi István életével és Újpest múltjával kapcsolatban adtak számot tudásukról a diákok, s a versenyt egy pompás reneszánsz lakoma követte. Az egyhetes rendezvényt a pénteki Gólyabál zárta.