A részecskegyorsító belülről

  •  
  •  
  •  

Nagyenergiájú részecskefizika, hadronütköztető, sötét anyag, kvarkok – ezekkel a számomra nem mindennapos kifejezésekkel pár éve találkoztam először, amikor Lévai Péter fizikus egy Babitsos diáknapon előadást tartott érdeklődő diákoknak. 2012. január 9-12. óta ezeket a kifejezéseket a svájci CERN-hez kötöm, mivel volt szerencsém kijutni a világ legnagyobb részecskegyorsítójába.

A fizika fakultációsoknak hirdették meg, hogy tanulmányi kirándulásra mehetünk a Genf melletti CERN-be. Új gyorsító, Higgs bozon-keresés, protonütköztetés – meg hasonló témákról sokat olvastam és a téma is érdekel; jelentkeztem. Nem bántam meg. Két nap, tömény program a fizikai kutatás olyan helyszínén, ahol 80 nemzet 500 egyeteméről a világ részecskefizikai kutatással foglalkozó közösségének mintegy fele dolgozik. Az egyik érdekes kutatási témájuk a Higgs-bozonra irányul. 1960-ban Peter Higgs angol fizikus jósolta meg az „isteninek” is nevezett részecskének a meglétét, de még 2011-ben sem tudták megfigyelni.


Csoportunk tíz Babitsos diákot számlált, de más iskolák diákjai is csatlakoztak hozzánk. A CERN-ben Lévai Péter volt a vezetőnk, aki az ottani magyar kutatócsoport vezetője. Körbevezettek minket a különböző épületeken. Láttuk, hol hozták létre a mindannyiunk által használt web-et, megtudtuk, hogyan gyorsítanak részecskéket fénysebességre, majd ezután hogyan ütköztetik egymással őket, illetve kiderült: a vákuum teli van anyaggal.  Alkalmunk volt beszélgetni az ott dolgozó magyar fizikusokkal, akiktől közelebbi képet kaphattunk a kutatói munkáról, a külföldi munkavégzés mindennapjairól is.

Kényelmes gépen repültünk, atombunkerben aludtunk, megnéztük Genf esti fényeit, megkóstoltuk a svájci csokit – nagyon gyorsan elröpült a két teljes nap.

Köszönjük a szervezőknek, Barina Johanna tanárnőnek ezt a nem mindennapi programot, valamint támogatóinknak: a DACH Computing & Biosciences ügyvezetőjének és az iskola alapítványának, hogy hozzájárultak költségeink fedezéséhez.

Balassy Zsombor
12.b osztályos tanuló