A Sanofi műszeradománya a Károlyi-kórháznak

  •  
  •  
  •  

Csaknem 20 millió forint értékben adományozott laboratóriumi eszközöket az újpesti gyógyszergyár a Károlyi Sándor Kórháznak. A műszerek a kórház laboratóriumaiban a gyorsabb betegellátást teszik lehetővé. A január 31-i ünnepélyes átadáson Wintermantel Zsolt, valamint Nagy István szociális és egészségügyi alpolgármester is megjelent.

Az adományokért mindenekelőtt Wintermantel Zsolt mondott köszönetet. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a város és a cég együttműködésének jegyében műszereket kapott a kórház.
– Az adomány jó helyre került, és a továbbiakban is együttműködünk a céggel – tette hozzá.

Köszönet a kórház részéről
Dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő, a Károlyi Sándor Kórház orvos igazgatója felidézte, hogy a kórház, a város és a cég közös múltra tekinthet vissza, utóbbi ugyanis csak néhány évvel fiatalabb a gyógyító intézménynél.
– Azok az eszközök, amelyeket a kórház kapott, első látszatra nem szolgálják a gyógyítást, azonban a patológián folyó munka ugyanúgy a betegellátást szolgálja, az adománynak köszönhetően sikerült megelőzni a géppark gyors amortizálódását – mondta.

A gyakorlatban nélkülözhetetlen
Dr. Iványi András nemzetközi bőrpatológus szakorvos, a patológia osztályvezető főorvosa szerint az egészségügyben nehézkes dolog a műszerpótlás, ezért is nagy dolog számukra az adományozás.
A műszerek gyakorlati használatával kapcsolatban egy példát emelt ki: a gyógyszergyár jóvoltából egy olyan nagy teljesítményű mikroszkópot kaptak, amely a szövettani leletezésben használatos, a vizsgált kép pedig kivetíthető, közösen értékelhető.

Dr. Hollósi Antal ezután felhívta a figyelmet, hogy az intézmény saját erőből nem tudott volna korszerűsítést végrehajtani. Rámutatott arra is, hogy ha a több mint tíz éve épült patológián a műszerek rendkívül gyorsan amortizálódnak, ami először időveszteségben mutatkozik meg, később pedig a leletek kiértékelését nehezíti, hiába az orvosi szaktudás.

A gyógyszergyárnak is szívügye
Christophe Gourlet, a Sanofi vezérigazgatója az átadáson arról beszélt: mostani gesztusuk válasz az Újpesttel közös együttműködésre, amelyet négy ponton erősítettek meg.

– Mindenekelőtt fontos számunkra a beteg érdeke és egészsége, de fontos a kórház és a gyógyszergyár kapcsolata is, hiszen az intézményből számos jó szakember segítheti a gyógyszerek fejlesztését – mondta a vezérigazgató.
A közös múltra és az eddigi együttműködésre visszautalva hozzátette, több mint száz éve vannak jelen a városban, a Sanofi számára fontosak az újpestiek és az itt található intézmények. Utóbbiak közül kórháznak és három iskolának is adományoztak korábban. Christophe Gourlet negyedik pontként a partnerség erősítését említette, amivel az eddigi kapcsolatok továbbépíthetők.

Az ünnepélyes átadást követően a polgármester, az alpolgármester, az orvos igazgató, valamint a gyógyszergyár vezérigazgatója körbejárták az épületet, ahol az adományok felhasználását és a részleg működését tekintették meg.

M. Orbán András