A savanyú káposzta jelentősége

  •  
  •  
  •  

A savanyú káposztát a világ minden olyan országában ismerik, ahol a fejes káposzta megterem.

A fejes káposzta természetes erjedés során savanyodik.
A savanyítást sóval vagy sós vízzel kezdik, miután a káposztát apróra metélik. Különféle ízesítőket is használnak. Az erjesztés általában hordóban történik, a fedelet kővel szorítják le, mert fontos, hogy a káposzta a kieresztett lé alatt maradjon az erjesztés ideje alatt, mely 10-90 napig tart – a hőmérséklettől függően. A természetes úton savanyított káposzta sárgás színű, a vegyi savanyítás eredménye pedig hófehér káposzta.
A savanyú káposztát a világ minden olyan országában ismerik, ahol a fejes káposzta megterem.
A most is használt káposztasavanyító eljárást állítólag a németeknek köszönhetjük. Hazánkban a legismertebb a vecsési savanyú káposzta.
A savanyú káposzta rengeteg C-vitamint tartalmaz. Nyers formában tejsavtartalma vetekszik a joghurtéval. Levét a bélrendszer seprűjének is nevezik, mivel erősíti a bélflórát, és megsemmisíti a baktériumokat. A Pittsburgh-i Egyetemen végzett kutatás szerint a naponta 10 deka savanyú káposztát fogyasztó férfiak 90%-ánál potencianövelő hatást váltott ki.
A savanyú káposzta leve főleg a fogyókúra és a böjt kiegészítője lehet, mivel kitűnő a máj tehermentesítésére is. Ajánlott mindenkinek naponta 0,5 – 1 dl savanyú káposztalevet elfogyasztani a téli és kora tavaszi hónapokban.
Savanyúságként vagy szendvics mellé önmagában is finom. Kitűnő immunerősítő, ami a téli időszakban nagyon fontos, hiszen a szervezet, védekező tartalékai erősen csökkennek. Saláták, köretek mellé is kínálhatjuk.
Készíthetünk belőle levest, székelykáposztát, rakott vagy töltött káposztát. A sós desszertek kedvelőinek kínálhatunk savanyú káposztás pirogot, rétest, töltött leveles tésztát, pogácsát.

Lettner Annamária