A sport legyen a szenvedélyed!

  •  
  •  
  •  

Idén már kilenc ember halálában játszott szerepet Magyarországon egy olyan új dizájnerdrog, amely az országon kívül csak Hollandiában bukkant fel. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ezért kampányt indított, amelyben az új kábítószer veszélyeire hívják fel a figyelmet. Az akcióban lehetőséget is ajánlanak a fiataloknak, amelynek jelmondata: “A sport legyen a szenvedélyed!”

– Főként a fiatalokat célozták meg a kábítószerellenes küzdelemben. Ők a legveszélyeztetettebbek? – kérdeztem dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselőt, a Károlyi Sándor Kórház orvos igazgatóját.
– Sajnos az általános iskolások között is akadnak szép számmal olyanok, akik már kipróbáltak valamilyen szert – válaszolt Hollósi doktor. – Ma, az internet korában a felmérések szerint a fiatalok hatvannégy százaléka a világhálóról szerzi be az információit, ráadásul onnan is szerzi be a szert.

– Egyre inkább az úgynevezett dizájnerdrogok kerülnek középpontba. Miért, egyáltalán mit jelent az elnevezés?
– A kifejezéssel többnyire azon szerekre utalnak, amelyeket a tiltólistán szereplő szer kémiai szerkezetének módosításával hoznak létre abból a célból, hogy az újonnan keletkezett anyag hatásában az eredetihez hasonló maradjon, de a módosítás következtében már ne szerepeljen az illegális szerek listáján. Vagyis a még be nem tiltott anyagok nem minősülnek kábítószernek, bár hatásuk igen hasonló lehet az egyes, tiltólistán található szerekéhez.

– Ha jól értem, az új szerek duplán veszélyesek?
– Igen. Természetesen kábítószernek minősülnek, másrészt ismeretlen az összetételük, ezért kiszámíthatatlan a hatásuk.

– Hogyan harcolhatunk ellenük?
– Felvilágosítással, felhívásokkal, és mivel döntően általános iskolások vannak veszélyben, a sportok népszerűsítésével. A sport segít a megelőzésben, ezért is hirdetjük: sportot válassz a kábítószer helyett! A sport közösségteremtő, csapatszellem-építő, egészséges életmódra nevelő hatásánál fogva egyike a legkiemelkedőbb drogprevenciós lehetőségeinknek. Statisztikailag bizonyított tény, hogy azoknál a fiataloknál, akik sportolnak, pusztán csak a mozgás öröméért vagy az elért eredményeknek a barátok közötti elismeréséért, vagy csak azért, mert barátok közt lenni s együtt sportolni öröm, kevésbé jellemző, hogy a drogfogyasztás szenvedéllyé válik.

– És a társak is segíthetnek…
– A sport baráti kapcsolatokat épít. A “van hová fordulni”, a “többen is elismernek és szeretnek”, a “van, akivel megoszthatom a gondjaimat” tudata egyfajta drogprevenció. Hiszen problémák esetén mindig van kihez fordulni. Letagadhatatlan, hogy a kábítószer-fogyasztás és a -függőség kialakulásának veszélye különösen azokat a fiatalokat fenyegeti, akik nem igazán találják helyüket a világban. Máshol, más élményben keresik a boldogulást. A drogok kipróbálásának okai között, a fiatalok elmondása szerint, az első helyen szerepel az élménykeresés. A sport pedig igazi élményt nyújt mindenkinek.

– Doktor úr, a rendszeres testedzésen kívül mit ad még a sport az embereknek?
– A sport mindemellett megtanít minket arra, hogy különbséget tudjunk tenni a valós sikerek és az átmeneti örömök között. A tartós, építő erejű élmények mellett pedig elhalványulnak a pillanatnyi örömet szerző, de az életet tönkretevő s az elmagányosodáshoz vezető kábítószerek.

GERGELY GÁBOR