A számítások szerint kevesebb jut az Önkormányzatnak

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Önkormányzat Költségvetési Irodájának előzetes számításai szerint jövőre kevesebb jut az állami büdzséből Újpestnek. Csökken az állami hozzájárulás mértéke, valamint az átengedett bevételeknél is bevételcsökkenéssel kell számolnia az önkormányzatnak.

A helyi önkormányzatoknál képződő források nagyságát, ezáltal adott év gazdálkodási lehetőségeit alapvetően az állami költségvetésből kapott támogatások nagysága, kisebb mértékben a helyben képződő saját bevételek összege határozza meg.
A költségvetési törvényjavaslatot tanulmányozva megállapítottuk, hogy sajnos jövőre több százmillió forinttal kevesebb támogatást kapunk, mint az idén, ezért a gazdálkodás keretei szűkülni fognak. – mondta Karmosné Hevele Mária az Újpesti Önkormányzat Költségvetési Irodájának vezetője.
Az állami hozzájárulások, az úgynevezett normatívák tekintetében egyértelműen kimutatható a forráscsökkenés, ezentúl az átengedett bevételi előirányzatok tekintetében is csökkenéssel kell számolnunk. De nem csak a központosított támogatások csökkenésével kell kalkulálnunk. Vannak olyan saját bevételek is, melyeket nagyban befolyásol a jövő évi gazdasági helyzet, ilyen például az iparűzési adó, vagy a gépjármű adó.
Ugyanakkor vannak olyan tételek – mint például a távhő szolgáltatás ÁFÁ- jának csökkenése, vagy a tételes EHO megszűnése – melyek pozitívan befolyásolják a költségvetésünket, azonban összességében a mérleg két oldala negatívumot mutat, az idei évhez viszonyítva.
A Képviselő – testület elé terjesztett 2010. évi költségvetési koncepció is mindezek tükrében, a gazdasági előrejelzések figyelembevételével, a központi költségvetés számai szerint kerültek meghatározásra.
 
Mik ezek a célok, kérdeztük Dr. Trippon Norbert alpolgármestert:
– Jövőre is a kötelező alapfeladatok ellátása a legfontosabb, vagyis az óvodák, iskolák, bölcsődék, szociális és kulturális intézmények, valamint a Hivatal zavartalan működésének biztosítása. Ezentúl kiemelt feladatunk biztosítani, hogy az előkészített és megkezdett fejlesztéseink – úgy, mint az Új Gyermekfogászat vagy az Új Főtér - kivitelezése zavartalan legyen. Továbbra is arra kell törekednünk, hogy – ahogyan a múltban, úgy – a jövőben is a „saját lábunkon álljunk”, és – úgy ahogyan a múltban – a jövőben is hitelfelvétel nélkül gazdálkodjunk, elkerülve az eladósodást. – foglalta össze a jövő évi költségvetés célkitűzéseit Dr. Trippon Norbert gazdasági alpolgármester.