A szelektív gyűjtés házhoz jön

  •  
  •  
  •  

Légy présen! – hangzik a felszólítás. Ám mielőtt az ősz beköszöntével bárki is azt hinné, szüreti mulatságra várjuk, sietünk további információkkal szolgálni: valóban préselni hívjuk, de nem szőlőszemeket. Hanem műanyag flakonokat, sörös, üdítős fém dobozokat. Ugyanis, ha akarjuk, a szelektív gyűjtés házhoz jön, ki sem kell lépnünk a kapun. Minimális befektetést követel, mégis nagy haszonnal jár. Így, átvitt értelemben, valóban szüretelhetünk.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:11.0pt;”Calibri”,”sans-serif”;
mso-fareast-“Times New Roman”;
mso-bidi-“Times New Roman”;}

A Kordován tér 10 szám alatti ház lépcsőházában kezdődött minden. Itt az elmúlt év decemberében helyezték üzembe – kísérleti jelleggel – azt a prést, amely tömöríti a palackokat, fémdobozokat, majd szelektálás után megtörténik az elszállítás is.

– Egyszerű, még a gyerekek is könnyen kezelik – mutatja a mozdulatot Bangha Tibor gépészmérnök, aki kollégájával: Theobald Jánossal találmányként „jegyzi” a szerkezetet. Miközben a kezét figyelem, a korábbi idők újítómozgalma jut eszembe, amikor a szakik saját munkájuk megkönnyítése érdekében álltak elő a jobbnál jobb és ötletesebbnél ötletesebb megoldásokkal. Ez a prés is ilyen.

Hogyan született a szerkezet az ötlet?

– Régóta foglalkoztat a szelektív hulladékgyűjtés kiszélesítésének a lehetősége, hiszen a hulladékgyűjtő szigetek és hulladékudvarok elterjedésével ez a forma sokhelyütt elfogadottá és mindennapossá vált – mondja Bangha Tibor. – Ugyanakkor az eltelt időszak rávilágított a gyűjtőszigetek alacsony hatékonyságára. Igazolt adat: a lakóközösségeknél keletkező műanyag palackoknak mindössze 6-10 százaléka kerül a szelektív gyűjtőszigetekbe, míg a fennmaradó tetemes rész továbbra is a kommunális hulladék térfogatát és tömegét növeli, hiszen valljuk be: kevesen nyomják össze a palackot, és csavarják rá vissza a kupakot, hogy ne „szökjön” vissza a levegő, mielőtt kidobják. Kevesen gondolnák, hogy a lakossági hulladékgyűjtő kukák, konténerekben a műanyag palackok térfogataránya eléri a 30 százalékot is a többi kommunális hulladékhoz képest. Európai tapasztalat, hogy a lakosok többsége a szelektálásra előkészített hulladékkal legfeljebb 100-200 métert hajlandó megtenni. Ha pedig a gyűjtősziget edényei megtelnek, melléjük helyezik a palackokat, nő a szemét, romlik a városkép. Lényeges az is, hogy a palackok, fémdobozok ne csak préselt állapotba kerüljenek, hanem külön gyűjtéssel újra feldolgozhatók legyenek. Az újrahasznosításra egyébként az EU előírásai is kötelezik Magyarországot.

Újpest önkormányzata a káposztásmegyeri szelektív hulladék préselésére megközelítően öt millió forintot különített el, teret engedve egy kísérletnek: egy év alatt lemérhető, hogy a telepített eszközök mennyire válnak a mindennapok részévé. Erről döntött immár hivatalosan is szeptember 22-i ülésén a Településrészi Önkormányzat testülete. A hulladék teljes körű kezeléséről gondoskodó vállalkozót találtak Urbán László személyében, aki a végtermék újrahasznosítását is megoldja egy szigetelőanyag formájában feldolgozva a műanyag-granulátumot.

-Mindez azért bír kiemelt jelentőséggel – kommentálta a TRÖK döntését Boruzs András elöljáró -, mert 2010-től a kommunális hulladék nem tartalmazhat vegyes szemetet, magyarán válogatva szállítható. Amennyiben Káposztásmegyeren beválik a préselés, egész Újpestre kiterjedhet a kezdeményezésünk.