A szelektív gyűjtés hete

  •  
  •  
  •  

Egész hetes, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést kiállítással, ismertetőkkel, kukásautóval népszerűsítő kampányt szerveztek a Megyeri Úti Általános Iskolában. Az ökoiskolában már hagyománya van a környezettudatosságnak.

Az iskolásokra szabott egyhetes program egy tizenhat állomásból álló kampány része, amely a Budapesten idén év végéig mindenütt bevezetendő házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést népszerűsíti-ismerteti meg az iskolásokkal.
A programsorozat két leglátványosabb eleme az az interaktív kiállítás és a kukásautó „kipróbálása” volt, amely – hasonlóan a kézműves-foglalkozáshoz vagy az alternatív osztályfőnöki órákhoz – a diákok életkorához, ismereteihez igazodva ismertette meg őket a környezettudatosság e fontos elemével.

Az udvaron álló kukásautót „próbáló” 1. c osztály több tanulója már otthon is szelektíven gyűjti a szemetet. Csizmadia Réka azt meséli, hogy ők nem csupán a papírt és az üveget gyűjtik külön, hanem a lejárt szavatosságú gyógyszereket sem a szemetesbe dobják, hanem visszaviszik a patikába.
Osztálytársa, Fontányi Alexandra még az óvodából emlékszik arra, hogy a használt elemeket külön gyűjtőbe kell elhelyezni.


Hamzáné Szita Ilona, az iskola igazgatónője azt mondja, tökéletes a kampány időzítése, hiszen a kertvárosban mostanában folyamatosan vezetik be a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. Végül, de nem utolsósorban megtudtuk azt is, hogy az intézmény az Örökös Ökoiskola cím elnyerését tűzte ki célul.

M. Orbán A.

Újpest-szerte szelektíven
Ahogyan az Ujpest.hu oldalon hírt adtunk róla, év végére teljes lesz a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapesten, ami azt jelenti, hogy a papírhulladékot egy kék fedeles, a fém- és műanyaghulladékot pedig egy külön erre a célra kijelölt, sárga fedeles tartályban kell gyűjteni. Egyes, Újpest-központban lévő társasházak már tavaly, az új rendszer bevezetése kezdetén csatlakoztak, a Megyeri Úti Általános Iskola környékén pedig most vezetik be a különgyűjtést, amelynek népszerűsítésére szándékosan választották az intézményt a kampány szervezői: a Fővárosi Közterület-fenntartó és a főváros.