A szezon királynője az eper

  •  
  •  
  •  

A legillatosabb, legaromásabb tavaszi gyümölcs. A közkedvelt finom ízt a gazdag aromaanyagok, a gyümölcssavak és a gyümölcscukor biztosítják. Alacsony az energiatartalma:100 gramm eperben 33 kcal van, és magas a víztartalma, közel 90 %. Vízben oldódó rostokat tartalmaz, ezért a jóllakottság érzését adja. Az energiaszegény étrend fontos része. Sok vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz, a benne levő karotinoidok az immunrendszert erősítik, így a szervezet tavaszi feltöltésére is ideális.

Az eper könnyen romló gyümölcs, csak annyit vásároljunk, amennyit elfogyasztunk. Mindig alaposan mossuk meg, mert ennek a gyümölcsnek az a különlegessége, hogy kívül helyezkednek el a magok, ezért egyenetlen a felszíne és a szennyeződés könnyen lerakódik. A nyersen fogyasztott érett eper üdítő hatású, felesleges megcukrozni.
Az eper tavaszi idény gyümölcs, ezért érdemes eltenni fagyasztóba. A megmosott eperszemeket tálcára tesszük, és amikor már nem vizes, akkor tesszük dobozokba, így nem lesz jeges, nem tapad össze. Pürésítve is lefagyaszthatjuk kisebb adagokban, amit turmixokhoz, süteményekhez, édességekhez használhatunk télen. Befőzhetjük dzsemnek is. Világos nádcukorral és kevés citromlével készítsük el, mert így megőrizzük az élénk, piros színét az epernek.
Eperszuflé
25 dkg megmosott, negyedelt epret 4 dkg nádcukorral, 4 evőkanál vízzel vízgőz felett 8 percig melegítünk, közben kevergetjük. 4 tojás fehérjét 3 dkg cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. Összekeverjük az epres masszával. A szufléformákat kivajazzuk, a peremét cukorba mártjuk. A formákat ¾ -ig megtöltjük a masszával. 160 fokon 25 percig sütjük. A kiborított, kihűlt szuflét vaníliamártással, tejszínhabbal tálaljuk.

Lettner Annamária
dietetikus