A színek mérnöke

  •  
  •  
  •  

Rengetegen voltak kíváncsiak Jozefka Antal nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett, ötvenéves munkásságát bemutató kiállításra, melyen a polgármesteren kívül P. Szabó Ernő művészettörténész is méltatta a festőművész alkotásait.

A művészet mindenkinek mást jelent. Nekünk, újpestieknek hatalmas büszkeség, hogy olyan embert tudhatunk magunk között, aki a tudományok szemszögéből közelít a művészet felé, s kifejezésmódjával két világot közelít egymáshoz – hangzott el Wintermantel Zsolt ünnepi köszöntőjében, melyet a híres újpesti festőművész, Jozefka Antal kiállításán mondott.

Nem volt túl nagy szerencséje annak, aki háromnegyed hat után érkezett a Polgár Centrum – Újpest Galériájába, az Újpesti Művészek Társasága és az Újpesti Kulturális Központ által szervezett kiállításra. Akkor már csak a lépcsőn lehetett megállni a tömegben. Rengetegen voltak kíváncsiak Jozefka Antal nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett, ötvenéves munkásságát bemutató kiállításra, melyen a polgármesteren kívül P. Szabó Ernő művészettörténész is méltatta a festőművész alkotásait. A művészettörténész kiemelte: az a technika, mellyel a művész természeti jelenségeket és létállapotokat idéz meg, meghatározó, már önmagában megadja a képi világ érzelmi hátterét. Jozefka Antal évekig kísérletezett vegyészmérnökként, így nem csoda, hogy különleges viszonya van a színekkel és az áramlással, melyet úgy jelenít meg képein, hogy az egymásba boruló árnyalatok adják a képek természetességét.

A művész születésnapja alkalmából nyolc hatalmas gyertya égett, Dancsó Diána hegedűművész egy Bach-darabot adott elő, mely gyönyörűen illeszkedett a kiállítás hangulatához.

VG.

Fotó: Várai Mihály