A szomszéd a legjobb bűnmegelőző

  •  
  •  
  •  

A Szomszédok Egymásért Mozgalomról, bűncselekménytípusokról és megelőzési módokról tartott tájékoztatást az újpesti rendőrség a Homoktövis Általános Iskolában február 24-én. A fórumot a Káposztási Családok Egyesülete szervezte.

A szomszéd többet ér
Az egy egész osztálynyi érdeklődő előtt zajlott tájékoztató fórum alaptézise, hogy a legjobb riasztórendszernél is többet ér a szomszéd. Ezzel egy régi bűnmegelőzési technika éledne újjá Káposztásmegyeren. A mozgalomhoz nem kötelező csatlakozni, sőt a rendőrség a nem sürgős eseteket a 04rk@budapest.police.hu címen is várja. Az elektronikus postafiókot a nap 24 órájában figyelik, az e-mailben érkező jelzésekre azonnal tudnak reagálni, amennyiben szükséges. A Káposztási Családok Egyesülete csaknem kilencszáz címet számláló levelezőlistájára pedig bűnmegelőzési felhívásokat, esettanulmányokat küld ki az újpesti rendőrség. A felhívások célja, hogy közérthető módon olyan információkat osszanak meg a lakossággal, amely intelmek megfogadásával kevesebben válhatnak áldozattá. A hatékonyabb bűnmegelőzést szolgálja az is, hogy valamennyi káposztásmegyeri társasházban kifüggesztik a körzeti megbízottak neveit, elérhetőségeit. Mindezeken felül igény szerint a társasházak, lakóközösségek részére személyesen is tartanak a helyszínen előadásokat az újpesti rendőrök.

Szubjektív biztonságérzet
Káposztásmegyer I. és II-t csaknem harmincezren lakják. Az itt élők számarányát tekintve a statisztikák jók, azonban a biztonságérzet meglehetősen szubjektív – hívja fel a figyelmet dr. Terdik Tamás alezredes, Újpest rendőrkapitánya. Az év kedvezően indult, az elmúlt hat hónapban nem volt bejelentett rablás Káposztásmegyeren. Átlagosan heti egy betörést jelentenek a rendőrségen.

SZEM
A Szomszédok Egymásért Mozgalom célja egymás figyelmét felhívni, figyelni a környezetünkre. Már azzal nyerünk, ha a közvetlen szomszédokat ismerjük. Hosszabb távollét esetén mindenképpen kérjük meg őket, felügyeljék az ingatlanunkat, ürítsék a postaládát. Dr. Terdik Tamás egyben figyelmeztet: ha szomszédként látunk valamilyen cselekményt, ne szálljunk szembe az elkövetővel, hanem a rendőrséget értesítsük!

Biztonságban az autót is
A rendőrkapitány kérdésre válaszolva elmondta, valóban vannak a tolvajok által kedveltebb autómárkák, azonban nem ez az elsődleges szempont. Két azonos típusú autó közül mindig azt viszik el, amelyiken nincs (megfelelő) védelem. Egy már kívülről is látható kormányzár vagy egy váltózár mindenképpen megnehezíti a tolvajok dolgát, ugyanis az ő legfőbb ellenségük az idő. Amelyik járművet hosszabb időbe telik elkötni, azzal nem próbálkoznak.

Kép és szöveg: M. Orbán András