A szomszéd ingyen van

  •  
  •  
  •  

Nincs annál hatékonyabb megelőzés, mint amikor a szomszéd odafi gyel a körülötte élőkre, és ha gyanúsat tapasztal, értesíti a rendőröket. Mindez ráadásul tényleg nem kerül pénzbe, csak egy kis jó viszonyba.

“Éppen most fogtunk el egy elkövetőt, aki egy tucat betörést elismert” – meséli dr. Terdik Tamás őrnagy, újpesti rendőrkapitány. Az elkövető valószínűleg ugyanaz a személy, akinek a számlájára az elmúlt másfél hónapban mintegy 30 pince- és garázsbetörés írható. “Szerencsére sem a hétköznapi bűnesetek, sem a futball- huliganizmussal, rendbontásokkal kapcsolatos bűncselekmények nem különböznek más városokban, kerületekben tapasztalhatóaktól” – mondja a kapitány.

Sokat segítünk magunknak, ha vigyázunk a saját értékeinkre. Mindig, minden ajtó, ablak legyen zárva. Se pince, se garázs, se lépcsőház ne maradjon védtelenül. “Különösen fontos az odafi gyelés az elektromos garázsajtóknál” – tanácsolja a kapitány. “Sokszor fordul elő, hogy a sértettet azért rabolják ki, mert nem szánja rá azt a 30 másodpercet, amíg az ajtó magától becsukódik, hanem egyszerűen elhajt. Az elkövetőnek ilyenkor semmi más dolga nincs, mint besurranni a még éppen csukódó ajtón.” Rengeteget számít egy biztonsági kamera, vagy más biztonságtechnikai berendezés felszerelése is.

Nem mindenki engedheti meg magának a drága biztonsági berendezéseket. A SZEM (Szomszédok Egymásért Mozgalom) éppen erre ad megoldást. Semmi más tennivaló nincs, mint odafi gyelni egymásra.

-UN