A szünidővel együtt itt a diákmunkaszezon

  •  
  •  
  •  

Június 14-én pénteken megkezdődött a nyári szünet, és ezzel egyidejűleg a diákmunka-szezon is. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) valamennyi intézménybe eljuttatta a diákmunkával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A NAV tájékoztatása szerint a szabályok alapján minden, a 16. életévét betöltött tanuló vállalhat diákmunkát, a nyári szünetekben pedig már a 15 éves kor betöltése után is lehet dolgozni. A diákoknak munkavállalásukkor adóazonosító jellel kell rendelkezniük, és meg kell győződniük arról, hogy a munkáltató bejelentette őket. Ellenkező esetben ugyanis baleset vagy betegség esetén nem lehet kártérítési igényük és az is előfordulhat, hogy a munkadíjukat nem vagy csak késve kapják meg.

A hasonlók elkerülése érdekében például Újpest Arca, Tátrai Adrienn (a képen sárga pólóban) is csak iskolaszövetkezeten keresztül vállalt munkát. 

– Főként hostessként dolgoztam, a legszívesebben gyermekrendezvényeken vettem részt. Bár én is hallottam róla, szerencsére nem fordult elő velem, hogy olyan feladattal bíztak volna meg, ami nem az én dolgom – mondja Adrienn, aki egyébként tanítónőnek készül. Hozzáteszi: mindig figyelmeztették őket a jelenléti ív kitöltésére, mert a diákok is csak az alapján kaphatnak fizetést.

Végül, de nem utolsó sorban tudni kell még, hogy a diákmunka adóköteles, de az iskolaszövetkezeteken keresztül nem kell járulékot fizetniük a tanulóknak. Az iskolaszövetkezetek egész évben várják a dolgozni kívánó nappali tagozatos diákokat, hallgatókat, akik további információkat a www.diakmunka.lap.hu oldalon találhatnak.

MOA