A szűrővizsgálat után a visszacsatolás is fontos

  •  
  •  
  •  

A Sanofi Aventis/Chinoin szűrővizsgálatokkal várta a Káposztásmegyeri Egészség- és Sportnap résztvevőit. A vércukor-, koleszterin, vérnyomás- és testsúlymérés mellett volt egészségügyi tanácsadás és véradás is. Mi is ott jártunk.

Beszédes öltözékben

A Sanofi-aventis/ Chinoin munkatársai egyen pólójukon, szívük felett, az „Együtt többet tehetünk” feliratot viselték. Hátukon pedig azt hirdették: Az egészség a legfontosabb. Az önkormányzati rendezvény kiemelt támogatója nagy kosárnyi zöldalmával kínálta az asztaluknál letelepedőket.

– A gyermekeket, a középnemzedéket, és az időseket egyaránt szeretnénk megszólítani az egészségnapon, de az ilyen– és ehhez hasonló rendezvényeken, de a mindennapok során is – avat be terveikbe Emődi Tünde életmód tanácsadó. Közismert, hogy a nagy múltú újpesti gyógyszertár sokat ad a prevencióra, az egészségtudatosság kialakítására. – Már a gyermekkorban kell ezt kezdeni. – szögezi le Tünde. Az egészségnapon a kicsiket rajzasztallal vártuk. Elmondjuk nekik, mennyire fontos, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszanak, higgyenek a szüleinek, ha ezt ajánlják nekik. A felnőtteket elsősorban a diabétesz veszélyére kívánjuk figyelmeztetni. Méréssel és teszt kitöltéssel fel tudjuk mérni a világszerte népbetegségként jelentkező cukorbetegség egyéni kockázatát.

Hajaztunk

Az Oltre hajvizsgáló készülék kipróbálására nem kellett ösztönözni a hölgyeket de az urakat sem. Melcherné Hácsek Ildikó cégvezető úgy fogalmaz: szerencsére az eltelt jó tíz évben egyre többen megismerték az egyszerű és fájdalommentes diagnosztikát. Mégis rendszeres résztvevői az önkormányzati egészség napoknak, hiszen ilyen alkalmakkor lehetőség van az ismerkedésre, a tapasztalatok átbeszélésére.

Vitaminhiány mérésre, érzékeny fejbőr problémákra, a töredezett haj lehetséges kezelésére vállalkoznak – tudjuk meg. A lényeg: a személyre szabott tanácsadás. Ami egyszerűbb, költségkímélőbb, mintha saját, olykor reklámokat követő, nem biztos, hogy üdvözítő útját járná a páciens. – Ha a hajhullásnak nem betegség a magyarázata, akkor, személyre szabottan, jöhet a külsőleg végzett kezelés is. – folytatja Ildikó. A hajápoló szerek, vitaminok, samponok segítik a kívánt hatás elérését.

Munkácsiné Tósoki Anna az első osztályos Sanyikával az ölében ül le a hajvizsgálatra. Katika, a nagylány az arcfestésre indult. Anna arról panaszkodik, hogy hullik a haja. Ennek okát tárják fel a vizsgálattal, amelyet Ildikó kolléganője, Bárdos Ágnes végez éppen. A vizsgálat fájdalommentes és gyors, éppen csak befejezzük a mondatot: – rendszeres résztvevői vagyunk az egészségnapoknak – mondja az anyuka. Szeretjük megelőzni a bajokat. Indultunk mindhárman a futófesztiválon is.


Idősebbek is elkezdhetik

A csontritkulás szűrés az egészségnapok egyik legkedveltebb programja. A pár perces vizsgálat legtöbbje azzal a tanáccsal zárult, ha még nem tette, keressen fel a szakrendelést a jelentkező.
– Ezt tanácsolták nekem is – mondja Alacs Istvánné, most már elhatároztam magam, elindulok a rendelő felé. Minden bizonnyal gyógyszeres kezelésre lesz szükségem. – Eddig nem lehet okom panaszra, elkerültek a nagy bajok. A karom, a hátam azonban fáj, és megvan a baj oka: a csontritkulás.
Arra a kérdésre, hogy jár– e rendszeresen egészségnapokra, tanácsadásra, az ősz hajú hölgy elmosolyodott, nem nemigen- mondta. De ez már a múlté…

Hol a véradás?

– állít meg a kérdéssel régi ismerősünk, Újpest női bokszbajnoka, Pécsiné Lázár Melinda. Az útbaigazítást követően arról beszélünk miért érezte fontosnak, hogy ezzel segítsen? – A gyerekek a futóversenyen indultak, nekem a véradás a programom. Igyekszem minden véradásra elmenni. Szociális munkásként nekem ez kötelességem is, és szívesen csinálom – fűzi hozzá a Korniss Klára Nevelőintézet családgondozója. ( Később megtudtam, Melinda 4,5 decilitert vért adott )

Aki alig várja

Mária néni ismerőként köszönt a sorból a vércukor –, és koleszterin –, vérnyomás mérés folyosóján. Egymásra ismerésünk beleillik a Találkozzunk többször ! – önkormányzati rendezvénysorozat céljaiba is. A tavaszi egészségnapon kötöttünk ismeretséget, majd összefutottunk a muskátli osztáson, a városnapokon, a lecsófesztiválon.
Eljöttem, hátha tudok beszélgetni az orvossal – mondja. A háziorvosom nagyon rendes ember, rendszeresen felkeresem. Ha lehet, kihasználom az ilyen alkalmakat is, időm van. Sajnos a szomszédasszonyomnak fáj a lába, ma nem tudott velem jönni. Minden egészségnapra elmegyek, már nyolcvan felett járok. A vérnyomásomra szedek gyógyszert. Kíváncsi vagyok, ma milyen az eredmény?

Nem elég szűrni, a visszacsatolás is kell

– erről Dr. Hollósi Antal főorvos, a Károlyi Kórház orvos igazgatója, egyben országgyűlési képviselő győz meg. – Nagyon fontos az egészségnap. Az önkormányzat eme rendezvénye már valóban önjáró, ismerik, várják és szeretik az emberek. A kínálat is bővülő, a gasztroenterológia például először, de minden bizonnyal nem utoljára kapott helyet a programban. – Az önkormányzat egészségnapjának célja megegyezik ama kormányzati törekvésekkel, mely szerint mindenki érezzen felelősséget egészségi állapotáért, s tegyem is érte. A családoknak sem lehet más céljuk, minthogy hosszan és egészségben éljenek együtt a különböző korosztályok. Idevágó tapasztalat: azok a kerületek, amelyek átvették a járó beteg szakrendelők működtetését, sokat tudtak javítani a betegellátás színvonalán. Újpest is ezt valósítja meg azáltal, hogy október elsejétől tulajdonosa lesz az SZTK– nak. Az önkormányzat Egészségterve is a lakosság javuló egészségi állapotát hivatott segíteni, és sokat jelent a 24 órás ügyeleti rendszer létrejötte. Örülök, hogy ma ilyen sokan eljöttek. De igazi eredményét a sok-sok szűrővizsgálatnak akkor látjuk, hogy akinek a szakorvos felkeresését ajánlották, meg is teszi. A visszacsatolás, a gyógyítás legalább olyan fontos, mint az időbeni felismerés.

B. K